DIARI DE CAMPANYA DE CIU
Política 08/05/2014

Sona l'himne i es fa el silenci: arrenca la campanya

CiU encara unes eleccions europees claus en el camí cap a la consulta del 9 de novembre

Oriol March
2 min
LES CARES DEL 25-M  01. Francesc Gambús i Ramon Tremosa. 02. Ernest Maragall i Josep Maria Terricabras.  03. Elena Valenciano i Javi López. 04. Ernest Urtasun.  05. Miguel Arias Cañete.

BarcelonaL'escena es repeteix cada vespre durant quinze dies. Acaba el míting, sonen 'Els segadors' i es desplega entre el públic una senyera gegant que es mou cap a les últimes files. Enmig de la cridòria, el silenci: els periodistes tanquen les seves cròniques –web i edició paper, en el cas de diaris com l'ARA– tan ràpid com sigui possible per no fer tard a l'autobús que espera fora per desfer el camí cap a Barcelona. Aquesta és la rutina periodística d'una campanya electoral. La rutina que tot just començarà aquesta mitjanit, quan es pengin els cartells de cada partit en els mítings d'arrencada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des d'aquest dietari podreu seguir les evolucions de la campanya de CiU, que en aquests comicis europeus torna a estar representada per Ramon Tremosa. Eurodiputat des del 2009, aquest economista desacomplexadament independentista competirà amb ERC per l'hegemonia electoral en uns eleccions que seran claus en la ruta cap al 9-N, data fixada per a la consulta sobiranista. Guanyarà CiU? Guanyaran els republicans? Els estrategs nacionalistes no volen avançar els esdeveniments, però aspiren a aconseguir tres eurodiputats, una previsió que alimenta el baròmetre del CIS d'aquest dijous al matí. Això faria que hi hagués dos eurodiputats de CiU –Tremosa i Francesc Gambús (Unió)– i una del PNB –Izaskun Bilbao–, que és la número dos d'una candidatura que també inclou Coalició Canària i Compromís per Galícia.

El veredicte arribarà després de dues setmanes de ruta per Catalunya. CiU és el partit amb més representació institucional al territori i el bus de campanya acostuma a ser dels que més quilòmetres fan. Això vol dir que un dissabte es pot acabar a la Seu d'Urgell i l'endemà, ben d'hora, cal marxar cap a les Terres de l'Ebre. No falten les migdiades a l'autobús –amb els consegüents documents gràfics que les acrediten– ni les estones mortes, ni les capses de galetes que apareixen a qualsevol racó. Tot acaba desembocant en el silenci, només tallat pel soroll de teclat, quan sona l'himne. Senyal inequívoc que la campanya haurà començat.

stats