DIARI DE CAMPANYA DE JUNTS PEL SÍ
Política 20/09/2015

La independència en femení de Raül Romeva

El cap de llista de Junts pel Sí s'envolta de dones en l'acte matinal de la coalició. Una candidata, Ana Surra, suggereix als unionistes que no votin per no ser còmplices de la "dependència"

Oriol March
2 min
Romeva s'ha envoltat de dones en un acte de Junts pel Sí a Barcelona / ACN

BarcelonaSón les 11.30 del matí i un grup de dones puja el carrer de la Guàrdia Urbana de Barcelona amb aire perdut. Consulten els mapes del telèfon mòbil i no acaben d'aclarir-se. Cap a la dreta? Cap a l'esquerra? La resposta es troba unes passes més amunt: un equip de televisió es desplaça a tota velocitat cap a la zona del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i, més concretament, cap unes escales que porten el nom de Forestier. Allà s'hi asseuen desenes de dones amb cartells de 'Juntes pel Sí' que esperen el candidat, Raül Romeva. Abans, però, fan acte de presència Marta Rovira i Carme Forcadell, que les conviden a fer l'onada. És un diumenge assolellat i de somriures, clàssic de finals d'estiu o de principis de primavera, i les enquestes publicades encara fan apujar més l'optimisme traçat a les cares dels dirigents de la candidatura. A les assistents només els falta una presència per arrodonir la jornada: que arribi Romeva. I, quan ho fa, és rebut com una estrella. Aplaudiments, crits i algun ball al ritme d'Els Catarres. Que no falti de res per satisfer la presència del cap de llista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Et queda millor el blanc, però aquesta camisa negra també t'afavoreix!", li crida una senyora. Romeva es defineix com a "feminista" –va ser vicepresident de la comissió d'igualtat d'oportunitats i de gènere del Parlament Europeu– i defensa que paraules com revolta, independència i democràcia són femenines. "No hi ha hagut cap revolta democràtica que no hagi estat liderada o protagonitzada per les dones", ha assenyalat el cap de llista. "Si fa uns anys s'haguessin respectat determinades legalitats, avui les persones negres i les dones no votarien. les dones voten perquè van demanar justícia, perquè es van imposar, perquè van trencar la legalitat", rememora Romeva. Ja les tenia a la butxaca, però amb aquestes paraules s'acaba de guanyar definitivament les assistents.

Marta Rovira llegeix un poema sobre el paper de les dones que li fa rememorar el passat de la seves àvies, Neus Munté insisteix en la "pressa" que hi ha per assolir la igualtat de gènere i Carme Forcadell apel·la al vot femení per tenir majoria el proper 27-S. De llarg, però, qui parla més és la catalana d'origen uruguaià Ana Surra, presidenta de l'entitat Sí, amb nosaltres que aplega immigrants a favor del dret a decidir. "No s'ha de tenir por als canvis, la por s'ha de tenir a continuar vivint de genolls. Si no voteu independència el 27-S millor que us quedeu a casa i no aneu a votar, perquè estareu sent còmplices de la dependència", assenyala Surra barrejant català i castellà. Després de l'acte, més onades i més fotos. Romeva ja se'n pot anar tranquil al debat de TV3.

stats