Política 08/11/2018

Díaz nega vinculació amb el cas dels ERO i diu que el PP l'ha citat a declarar al Senat com a acte de precampanya

La presidenta andalusa i el portaveu dels populars, Luis Aznar, protagonitzen una tensa discussió

Sònia Trujillo Morera
4 min
La presidenta de la junta d'Andalusia, Susana Díaz, aquest dijous al Senat.

MadridEl Senat ha viscut aquest matí una tensa sessió de la comissió d'investigació del finançament dels partits polítics que, de retruc, s'ha convertit en un acte de precampanya de les eleccions andaluses, amb la compareixença de la presidenta andalusa, Susana Díaz. El PP que controla el calendari de la comissió gràcies a la seva majoria absoluta al Senat, va citar la dirigent del PSOE andalús a les portes de la cita amb les urnes, que serà el 2 de desembre, per mirar de desgastar-la en el moment més oportú, i ha augmentat els decibels de la comissió respecte a anteriors sessions. El portaveu de la formació conservadora, Luis Aznar, ha volgut vincular la candidata a la reelecció en aquests comicis amb el cas dels ERO que esquitxa els seus predecessors a la Junta d'Andalusia, i ha provocat moments de tensió amb la compareixent, que ha denunciat que la seva citació era un acte de "precampanya". Tot i els 21 ex alts càrrecs del govern andalús acusats en el cas de les prejubilacions fraudulentes, Díaz ha insistit que la sessió al Senat tenia lloc per "l'interès d'alguns de contaminar el debat públic" d'Andalusia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Díaz i Aznar han protagonitzat una tens debat, amb constants retrets de tots dos. El cas dels ERO investiga un presumpte repartiment irregular d'ajudes públiques a empreses i persones afins al PSOE andalús en l'etapa anterior a Díaz, que en tot moment s'ha defensat de les acusacions d'Aznar assegurant que en el seu "àmbit competencial", no va tenir "mai competències en ajudes". Per això, la presidenta andalusa va considerar que el popular buscava "un minut de glòria" a costa seva, "24 dies abans de les eleccions". I ha afegit, acusant-lo de llançar "insídies": "Vostè pot mentir, però jo estic obligada a dir la veritat". A més, la presidenta d'Andalusia ha repetit, reiterades vegades, que els fets als quals fa referència el portaveu del PP no es corresponen a l'etapa en què ella "tenia responsabilitat al govern".

En un dels moments de l'enganxada, Díaz i Aznar se les han tingut per la "gràcia especial" de la presidenta andalusa, que s'ho ha pres com un atac a la seva manera de parlar:

Aznar, al seu torn, ha acusat Díaz d'haver fet "una trucada" a la conselleria de Treball perquè "es destruïssin papers". Díaz, visiblement enfadada, ha negat els fets i li ha dit al portaveu del PP que era "una acusació molt greu" perquè havia afirmat que ella "havia manat destruir proves". Díaz, a més, li ha recordat a Aznar que ha fet una "acusació molt greu" quan la "causa" està oberta i "el judici oral acabant".

Durant la compareixença, Aznar ha intentat reiterades vegades vincular les subvencions dels ERO amb la família de la presidenta d'Andalusia. "Crec que han investigat tota la meva família i, al final, s'han trobat amb gent treballadora", ha assegurat Díaz, i ha tornat a afegir, com al llarg de la sessió, que "no han pogut trobar ni una sola taca"."Si alguna cosa tenen els andalusos és que coneixen el que guanyo jo i també el meu marit", ha dit de manera contundent Díaz.

Dos recessos després

Després de quatre hores de comissió, i amb cada cop més crispació entre Díaz i Aznar, Aznar li ha etzibat a Díaz: "No em digui com li haig de parlar", en resposta a la petició de la presidenta de la Junta, que li ha demanat que no li aixequés la veu. "Aixeco la veu quan ho considero", ha manifestat el portaveu del PP.

"Vostè em nega que la Junta d'Andalusia va demanar arxivar la causa?", li ha preguntat Aznar a la compareixent, en referència al cas dels ERO. Díaz ha explicat, al seu torn, que "aquesta causa té molts procediments: no és el mateix la causa general" que les subcauses, i ha acabat preguntant-li al portaveu popular quina era "la seva formació acadèmica", tot i que Díaz ha volgut matissar que no ho feia de manera grollera.

Díaz: "Desconeixement profund de la realitat d'Andalusia"

La presidenta d'Andalusia, en declaracions a la sortida de la comissió, ha assegurat que hi havia "un desconeixement profund de la realitat d'Andalusia" per part del portaveu del PP i ha qualificat aquesta compareixença de "teatre". Díaz ha assegurat que volien la seva compareixença perquè "hi ha eleccions a Andalusia" perquè ha asseverat que en tota la sessió, que ha durat cinc hores, no han parlat de "finançament il·legal del partit socialista" a Andalusia.

Preguntada pels periodistes sobre els continus atacs per part d'Aznar a la seva família, Díaz ha asseverat que se sent "orgullosa de ser una família obrera i treballadora", i que l'herència que li deixarà el seu pare és "la defensa de l'honestedat i del treball". La presidenta d'Andalusia ha manifestat també que si creien que amb aquesta qüestió li feien "mal", s'equivocaven perquè ha assegurat que "això la fa més forta".

Aznar: "No s'ha portat a Susana Díaz per fer un acte electoral"

El portaveu del PP, en declaracions als passadissos del Senat, ha assegurat que en cap cas s'ha portat a la comissió d'investigació a Susana Díaz "per fer un acte electoral" i ha afegit "això és habitual al PSOE, estan sempre en campanya". Aznar ha manifestat que tampoc "s'ha vingut ni atacar Andalusia, ni a la seva família" i ha acusat als socialistes de "sentir-se atacats, quan s'intenta estirar de la manta".

En al·lusió a les paraules de Díaz, en què assegurava que "no estava al govern" durant el cas de l'ERO, Aznar li ha recriminat que "ella no és nova" perquè fa temps que "ocupa càrrecs de responsabilitat" i ha criticat que digui que "no recorda, no coneix i no sap res entorn d'aquests casos".

Compareixença a petició exclusiva del PP

La majoria absoluta que té el PP al Senat ha sotmès la presidenta de la Junta a comparèixer a la comissió sobre el finançament de partits. En aquesta sessió no hi participen la resta de partits –excepte el grup mixt– perquè consideren la comissió una "pantomima". Díaz va arribar a la direcció de la formació socialista i a la Junta d'Andalusia després d'aquest suposat frau.

Posteriorment a la compareixença de la presidenta de la Junta, i uns dies abans dels comicis del 2 de desembre, compareixeran els expresidents de la Junta Manuel Chaves i José Antonio Griñán, per a qui la Fiscalia Anticorrupció sol·licita penes d'inhabilitació, i en el cas de Griñán, sis anys de presó.

stats