Política 17/05/2017

Díaz defensa que només amb el suport del PP es podrà "solucionar" la qüestió catalana

En el seu projecte per al PSOE, presentat a 4 dies de les primàries, defensa que tan sols una "reforma constitucional consensuada" pot respondre al Procés

Mariona Ferrer I Fornells
5 min
La presidenta andalusa i aspirant a liderar al PSOE, Susana Díaz, ha presentat aquest dimecres el seu programa per al partit en una de les Cases del Poble dels socialistes de Madrid. EFE

MadridA només quatre dies de les primàries del PSOE, la presidenta andalusa, Susana Díaz, ha presentat aquest dimecres el seu projecte per al partit. Es tracta d'un document de 45 pàgines elaborat 'in extremis' amb què pretén dissenyar el que seria un esbós del seu programa per a la presidència del govern espanyol. En el text, però, hi surt poc del que va redactar la gestora i es va presentar a finals de març, en què es proposava tornar a l'Estatut (sempre que no es contradigui la Constitució).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per a Díaz, a un socialista només li "importen" dos estats: "l'espanyol i el del benestar", i la "resta d'identitats s'han de respectar". Però en el seu programa, titulat 'Proposta de futur', defensa que només amb el suport del PP es podrà "solucionar" la qüestió catalana. "Només amb una reforma constitucional consensuada es podrà forjar la solució que els socialistes entenem com la més adequada per als interessos de Catalunya i del conjunt d'Espanya", detalla el document, que dedica només quatre paràgrafs curts a abordar el model territorial.

La presidenta andalusa s'aferra tant a la Declaració de Granada com a la ponència marc de la gestora per respondre al Procés. El limita a assenyalar que "cal crear un model de convivència que faci a la majoria estar d'acord i sentir-se part del projecte comú". Per a Díaz, l'única recepta pot ser el reconeixement "ple" de les "singularitats" i les seves "conseqüències" -llengua, cultura, història, organització territorial...- per crear una "cultura federal". I ho amaneix amb la proposta estrella de desplaçar el Senat a Barcelona, que comparteix amb Pedro Sánchez. Considera que és la "millor manera de comprendre la diversitat del país".

Fa un any defensava la plurinacionalitat

La seva proposta xoca amb la revelació que fa el director del digital 'Infolibre', Jesús Maraña. En el llibre que acaba de publicar, 'Al fondo, a la izquierda' (Planeta), assegura que fa un any Díaz va confessar-li: "Algun dia caldrà reconèixer que som un estat plurinacional i assumir que Catalunya té singularitats". És justament el que proposa ara Sánchez, que li han retret tant l'equip de Susana Díaz com la vella guàrdia socialista per "voler trencar" Espanya.

Durant la presentació del document, Díaz no ha volgut entrar a valorar aquestes declaracions. Ara bé, en cap cas les ha desmentit. Sense descriure quina és la seva concepció d'Espanya, ha asseverat que "tothom sap" el que pensa, i que "si una cosa té clara és la seva idea d'Espanya": el reconeixement de la diversitat, però també de la igualtat de tots els espanyols. "Si una cosa tinc clara és la idea d'Espanya", ha afegit.

A la caça dels joves amb un crèdit de 24.000 euros

El programa té quatre mesures estrella per atreure el vot de les famílies, els joves i els municipis en la recta final de campanya. La més nova: un crèdit de fins a 24.000 euros per als joves de més de 18 anys perquè puguin invertir en els seus estudis universitaris o bé en projectes d'emprenedoria, i que no començarien a tornar a l'Estat -sense interessos- fins que no tinguessin l'obligació de fer la declaració de la renda. És una mesura tant d'última hora que no apareix ni detallada en el document que ha difós als mitjans.

Segons ha detallat Díaz, la seva idea és consensuar la proposta en el pacte educatiu que es debat al Congrés i que cada estudiant universitari pugui demanar els diners de la forma que vulgui. Ara bé, si presenta un projecte emprenedor, podria rebre'ls fins i tot de cop, sempre que l'Estat el tuteli. L'objectiu és garantir la "igualtat d'oportunitats" de tots els joves independentment dels ingressos dels pares. "Els joves són joves", ha afirmat per donar importància a la mesura. Díaz calcula que el programa, valorat en un milió d'euros, tindrà un cost zero en el dèficit perquè es compensarà amb una reforma fiscal si arriba a la Moncloa.

Les altres grans mesures estrella en el terreny educatiu són l'educació universal gratuïta de 0 a 3 anys (que també defensa Ciutadans) i l'educació gratuïta universitària per a tots els que aprovin. És a dir, una matrícula gratuïta per a tots els centres públics i continuació dels estudis sense taxes universitàries si es passa del 5, sumat a fins a 24.000 euros de crèdit públic per als joves amb educació. L'exlehendakari Patxi López i candidat a les primàries ha criticat la mesura per "americana i liberal" i ha reclamat a Díaz que es dediqui a fer propostes per unir el partit, perquè no està en joc ara la decisió de qui serà el pròxim candidat a la presidència del govern espanyol.

L'última proposta per captar el vot municipal, i a la qual ha donat més importància que a resoldre el debat territorial a l'Estat, és el "reconeixement constitucional del poder municipal". Proposa impulsar una llei que reguli les competències exactes dels ajuntaments, la seva relació amb les comunitats autònomes i l'Estat, perquè pugui recuperar el poder perdut amb el PP.

Regulació de les consultes a la militància

Un dels apartats més interessants del programa és sobre el model de partit. Sánchez i Patxi López s'han compromès a convocar consultes a la militància sempre que ho decideixi el comitè federal o bé el 20% dels militants. Díaz evita comprometre's a aquest màxim i es limita a dir que "impulsarà i regularà els mecanismes per realitzar consultes als militants a proposta dels òrgans col·lectius o d'un percentatge significatiu de la militància". Proposa que sigui així per a l'elecció del secretari general, d'una moció de censura del secretari general -així no hauria pogut haver-hi el cop a Ferraz- i de qualsevol qüestió aprovada al comitè federal. És a dir, demana ara que els militants ratifiquin la caiguda del secretari general.

A més, deixa en 9 mesos el límit de temps que pot estar al capdavant del partit una gestora -el que ha tardat l'actual a convocar el congrés- perquè "una situació de crisi en l'organització es resolgui el més ràpid possible".

Un acte 'in extremis' de tràmit

Susana Díaz no tenia previst, fins divendres passat, presentar un projecte propi per al PSOE. En tenia prou amb la ponència que havia presentat la gestora i coordinat un dels impulsors de la seva campanya, el diputat basc i rival de Sánchez en les primàries del 2014, Eduardo Madina. Però després del xoc de la batalla d'avals -en què va veure que l'ex secretari general li trepitjava els talons- va decidir presentar un document propi.

El seu l'equip l'ha redactat a corre-cuita. De fet, estava previst que el presentés ahir, dimarts, i a última hora es va ajornar fins a aquest dimecres. Primer pensava presentar-lo en un luxós hotel del districte financer de Madrid, però també a última hora va canviar-ho per una de les cases del poble d'un dels poc barris obrers del nord de Madrid, el barri d'El Pilar. En un espai de 50 metres quadrats s'han amuntegat una cinquantena de periodistes.

Díaz no ha fet gaire concrecions del seu programa i s'ha limitat a dir que els mitjans de comunicació ja podien consultar el seu document molt exhaustiu. Però a diferència del de Sánchez, elaborat per un equip d'experts que va presentar al febrer al Círculo de Bellas Artes de Madrid, el de Díaz conté poques dades. La presidenta andalusa s'ha escapat dels periodistes de seguida al·legant que tenia un acte al migdia a Euskadi.

Proposta per al PSOE de la candidatura de Susana Díaz (PDF)
stats