Política 29/09/2016

Díaz carrega contra la "temeritat" de Sánchez i s'ofereix per "cosir" el PSOE

Reclama que el congrés del partit se celebri un cop hi hagi govern

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
La presidenta andalusa, la socialista Susana Díaz, és la gran rival de Sánchez. Avui ha trencat el silenci sobre la seva estratègia en la guerra interna al partit arropada per tota la seva federació. EFE

MadridSusana Díaz s'ha vestit aquest dijous de secretària general del PSOE. Emparada per tota la federació andalusa, ha plantat cara a Pedro Sánchez des de Sevilla perquè considera que el PSOE viu un "moment crític". Li ha retret que parli de "bàndols" dins del seu partit. "Al PSOE no hi ha bàndols, ni el PSOE és una banda", ha afirmat, i li ha reclamat que retardi el congrés extraordinari del partit, que Ferraz ha proposat avui que sigui al novembre, i que no anteposi els seus interessos personals als d'Espanya. "Crec que hi ha hagut excessos de temeritat i aventura", ha assenyalat a Sánchez, malgrat que en cap moment ha mencionat aquest nom.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Hi havia molta expectació sobre el discurs de Díaz, però ha estat molt críptic, no ha desvelat els plans de sector crític i tampoc ha deixat clar si té intenció de postular-se com a secretària general del PSOE en les primàries que Ferraz preveu per al 23 d'octubre. La seva aposta, això sí, és que primer es formi govern a Espanya i després s'obri un debat profund al partit. En aquest debat, ha assegurat que els socialistes andalusos sempre "s'hi deixaran la pell" i "donaran el millor" per "cosir i unir" el partit a nivell estatal. "A mi m'és igual ser al capdavant o al final", ha assenyalat sobre els seus plans de futur, i ha recordat que no li faria res fer un pas enrere perquè la formació anés a millor. Un missatge per a Sánchez, atrinxerat en el càrrec.

Això sí, ha deixat clar que s'oposa als plans de Ferraz i que té intenció de batallar en el comitè federal. També s'ha volgut desvincular del fet que la seva rebel·lió sigui per permetre que Mariano Rajoy segueixi governant a l'Estat i que s'asseguri que ells són més de dretes. "Si hi ha diversitat d'opinions és perquè estic convençuda que totes les solucions són dolentes", ha dit, i ha reclamat una "reflexió seriosa" sobre el fet que el PSOE hagi perdut sis milions de vots respecte del 2008. En aquest sentit s'ha preguntat si el problema era de lideratge, i ha puntualitzat que "el PSOE no és patrimoni només dels militants sinó també dels qui el voten". Una forma de minar l'estratègia de Sánchez de demanar sempre a les bases que tinguin l'última paraula.

La 'baronessa' ha posat el PSOE andalús com a exemple del que haurien de ser els socialistes a nivell estatal. Creu que el gran problema electoral dels socialistes són les "ingerències permanents" de Podem i ha criticat que Ferraz s'hagi deixat "encegar" per Pablo Iglesias. "El que han fet amb IU no ho faran amb el PSOE", ha alertat, ha defensat l'herència dels expresidents Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero i ha recelat de Podem. "Nosaltres amb Podem no volem fer res", ha afegit, totalment en contra de forjar un govern alternatiu amb Iglesias.

Suport de la federació andalusa

Díaz s'ha presentat amb el suport de tota la federació andalusa en el comitè director del PSOE-A, l'equivalent del comitè federal del PSOE a nivell estatal, que han convocat d'urgència arran de la crisi interna. Amb un tens somriure, ha arribat a la reunió i ha estat aplaudida per centenars de persones. No era l'única protagonista. Els més ovacionats han estat també els membres de l'executiva que dimecres van dimitir en bloc, tant la fins ara presidenta del PSOE, Micaela Navarro, com el que era secretari de política federal del partit, Antonio Pradas, i l'encara presidenta del comitè federal del partit, Verónica Pérez, que aquest dijous ha declarat a les portes de Ferraz que "l'única autoritat" dins de la formació és ella.

Sánchez, tancat a Ferraz

El secretari general del partit s'ha bunqueritzat aquest dijous davant dels embats del sector crític, que segueixen pressionant per terra, mar i aire perquè dimiteixi i cedeixi el control del partit a una gestora. El líder socialista està tancat a Ferraz des de les 10 del matí amb dirigents de la seva confiança, sense fer declaracions públiques i rebatent via comunicat cadascun dels passos dels 'barons' díscols.

stats