CORRUPCIÓ A L'ENTORN DEL REI
Política 12/05/2012

Diego Torres callarà fins que ell i Urdangarin vagin a judici

Diego Torres ha decidit que callarà fins que ell i Iñaki Urdangarin siguin jutjats per aquest cas de corrupció que esquitxa la Corona. Si ha d'empastifar la casa reial ho farà en sessió pública.

Alicia Gutiérrez
2 min
Diego Torres, que va conèixer el duc de Palma quan feia de professor especialitzat en màrqueting esportiu a Esade, entrant al jutjat amb la seva dona l'11 de febrer.

MADRID.Diego Torres, l'exsoci d'Iñaki Urdangarin i copilot de la rendible ONG Instituto Nóos, que hauria aconseguit irregularment grans quantitats d'institucions públiques, va donar ahir una nova rebregada al cas anunciant que no tindrà lloc la seva declaració al jutjat de Palma el 22 de maig, la més esperada després del lliurament de diversos correus electrònics secrets relatius al rei i a la infanta Cristina, i que l'antic professor d'Esade tenia en poder seu. Ell ho va demanar i el jutge l'hi va acceptar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ni se celebrarà aquesta compareixença, que s'havia fixat a petició de l'imputat després de la negativa inicial a declarar l'11 de febrer, ni n'hi haurà ja previsiblement cap abans del judici, "si és que se celebra", assegura l'entorn de Torres.

En l'escrit en què comunicava ahir al jutge la renúncia del seu client a declarar, l'advocat de Torres, Manuel González Peeters, qualifica d'"inviable" la declaració del seu defensat per la "desaforada pressió mediàtica" sobre ell. I encara més: el lletrat es declara a ell mateix objecte de "continus seguiments personals", però sense assenyalar els seus suposats perseguidors. I fins i tot assegura haver estat receptor d'"oferiments de tota mena", encara que també sense revelar qui els hauria formulat o en què van consistir.

El to de l'escrit anticipa el que fonts coneixedores de les posicions de Torres van confirmar a mig matí: que, tret d'un viratge extrem, l'exsoci del duc reservarà el que hagi de dir per a l'eventual vista oral del cas. Però les indagacions, avisen els investigadors, no s'aturaran faci el que faci Torres. I hi ha un segon avís: el seu silenci, perfectament legal, pot acabar operant com una confirmació tàcita dels delictes que li atribueix Anticorrupció, a més d'haver beneficiat Urdangarin.

La indignació del jutge

L'escrit de l'advocat Peeters va obtenir una rèplica immediata del jutge del cas, José Castro, que en una providència va formalitzar ahir mateix la suspensió de la compareixença. Però ho va fer subratllant que la pressió mediàtica "és comuna a tots" els que intervenen en el cas.

El magistrat retreu al lletrat la seva estratègia i deixa que al text aflori el seu disgust amb Peeters: "Ni tan sols insinua -escriu el jutge- qui són els autors d'aquests seguiments, intromissions i oferiments de què assegura que és objecte i a què, difícilment, precisament per això, aquest jutjat hauria pogut posar fre".

Fonts de la investigació interpreten que la negativa de Torres a declarar obeeix realment al fet que les negociacions de l'exsoci o el seu entorn amb el cercle d'Urdangarin per pactar amb el jutge encara no han fructificat. La setmana passada la primera reunió per separat dels advocats d'Urdangarin i Torres amb la Fiscalia Anticorrupció va quedar avortada en filtrar-se.

La renúncia arriba cinc dies després que diversos mitjans publiquessin que Torres i el seu entorn havien exigit al cercle d'Urdangarin 10 milions d'euros a canvi de no revelar noves dades comprometedores per a la casa reial. En el seu escrit d'ahir González Peeters contraataca amb una referència a "les constants falses afirmacions que sense trava es van produint arreu".

La incògnita de Matas

Ara: queda també el dubte de si l'expresident balear Jaume Matas, citat el dia 17, seguirà els passos de Torres. Matas acudirà al jutjat i, en principi, hauria de declarar. Però ningú pot descartar que, quan arribi el moment, s'aculli al seu dret a guardar silenci.

stats