Política 24/02/2015

Díez (UPyD), a Rajoy: "Hauria d'haver dimitit quan va provar-se el finançament il·legal del PP"

La portaveu d'UPyD ha augurat que el PP perdrà les eleccions "pel mateix motiu que Zapatero: per mentir als espanyols" i ha entrat en el cos a cos amb Rajoy a la rèplica

Laia Vicens
3 min

Barcelona"Vostè hauria d'haver abandonat aquest banc blau el mateix dia que el jutge va donar per provat que el seu partit va finançar-se amb diner negre". La portaveu d'UPyD, Rosa Díez, ha retret durant la seva intervenció durant el debat de política general al Congrés les trames de corrupció que esquitxen el PP, i ha acusat el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, de "mentider" -"menteix cada vegada que parla", li ha dit- i de ser "còmplice de la "trama corrupta", i ha afirmat que, per tant, el govern del PP està "molt per sota del que és èticament exigible".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Ve aquí a intentar tapar les seves vergonyes", ha sentenciat, tot i que l'ha avisat que "l'Espanya real ja no es deixa enganyar" perquè "repudia les mentides". La portaveu d'UPyD no s'ha dirigit a Rajoy com a "president", i Díaz ha afirmat que ho ha fet expressament, perquè "un primer ministre que menteix una vegada i una altra, no el considero el meu president". La líder de la formació magenta ha centrat bona part del seu discurs en la corrupció, i ha acusat directament el president del govern per no ser prou "implacable" per eliminar-la: "La corrupció genera pobresa en Espanya. I de la corrupció, vostè és un dels màxims responsables", ha postil·lat.

Per això, ha llançat una previsió: "Vostè perdrà les eleccions pel mateix que les va perdre Zapatero: per mentir als espanyols i viure d'esquenes al país". I en aquest punt, Díaz ha elogiat "el talent excepcional que viu a un país extraordinari", i ha repassat persones vinculades a la cultura o a l'esport que difonen "la marca Espanya".

Díez, dura però menys agressiva que de costum, ha trufat la seva compareixença de preguntes que ha dit que li han fet arribar alguns ciutadans anònims. Per això, s'ha confessat "privilegiada" per poder dir al president del govern central "tot el que pensa". Ha intentat desmuntar la versió triomfalista pel que fa a l'economia que Rajoy ha exposat al matí. "Li sembla que els espanyols consumeix més o es consumeixen més?", ha preguntatal cap de l'executiu central. Encara en termes econòmics, també ha recordat a Rajoy que "Espanya ha estat rescatada per Europa", a través d'un rescat "financer però complet".

"No ens torni a dir que no quedava més remei que fer retallades, no ens prengui per tontos i no ens falti més al respecte", ha exigit Díaz a Rajoy, i ha afegit que "si l'austeritat curés ja ens hauríem donat compte". "Portem 46 mesos prenent antibiòtics que vostè ens recepta i els espanyols estan morint de fred i de gana, literalment", ha afirmat. Díaz ha reivindicat que el seu partit sap que la manera de sortir de la "triple crisi: política, social i econòmica" és "unir els espanyols davant la gigantesca estafa dels partits vells".

Rajoy furga en la indefinició d'UPyD

En el torn de rèplica, Rajoy ha furgat en la indefinició del partit de Díez. "Vostè no té cap opinió, excepte sobre vostè mateixa", li ha etzibat. El cap de l'executiu ha dit, irònic, que Díaz l'havia tractat "millor" que alguns membres del seu partit. En concret, ha citat l'exeurodiputat d'UPyD Francisco Sosa Wagner, que va ser relegat del partit després de criticar Díez. "La deixaran sola, com marxin tots", ha dit Rajoy a Díez.

Díez ha deixat el cos a cos per respondre Rajoy. I no ha estalviat ni una mica d'aspror per replicar que "no és el debat sobre l'estat del PP, que ja sabem que és corrupte". "Si vol discutir sobre els nostres partits anem a la televisió", ha desafiat.

stats