Política 11/06/2013

Dimiteix un regidor del BNG per haver criticat Soraya Sáenz de Santamaría amb paraules grolleres

Xaquín Charlín González, que ha rebut una allau de crítiques, fins i tot del seu partit, reconeix "l'error" i plega per no perjudicar la seva formació, però nega que sigui "masclista o sexista"

Europa Press
2 min

Xaquín Charlín González, el regidor del Bloc Nacionalista Gallec (BNG) que va criticar amb paraules grolleres la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha dimitit aquest dimarts, com explica ell mateix en el seu blog. "No vull fer mal al BNG", ha justificat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sobre aquest comentari, que va publicar al seu "blog crític personal" –que qualificava Sáenz de Santamaría de 'chochito de oro' i que ja ha esborrat–, ha admès que va ser "un error", però ha negat que ell sigui "una persona masclista o sexista". "Tot al contrari", ha afegit.

Charlín, que és regidor a Cambados (Pontevedra), afirma que té "la consciència molt tranquil·la" tot i aquest "error", pel qual demana perdó "a tots els col·lectius feministes" i també "a l'afectada", Sáenz de Santamaría.

El regidor explica que no va mesurar la "repercussió mediàtica" que podien tenir els seus escrits i considera "paradoxal" que ell prengui la decisió de dimitir quan no ho fa "gent imputada diverses vegades".

Tot i la pluja de crítiques que li havien caigut, incloses les del seu partit, nega pressions polítiques per forçar la seva dimissió. "Jo visc de la meva feina, i abans de fer mal al partit, me'n vaig", ha conclòs.

Sigui com sigui, la seva decisió es produeix després que el portaveu parlamentari del BNG, Francisco Jorquera, qualifiqués el seu comentari d'"absolutament reprovable" i li exigís una disculpa.

Des de files populars, la portaveu Paula Prado havia demanat la "dimissió" de Charlín per aquestes declaracions "absolutament masclistes" que "atempten" contra la dignitat de la "dona que és la segona autoritat d'Espanya".

La portaveu del PSOE al Congrés, Soraya Rodríguez, havia titllat de "repugnants" i "condemnables" les paraules de Charlín. I també Josep Antoni Duran i Lleida havia criticat les declaracions de Charlín, que considera "intolerables".

Per una partida de 40.000 euros per a revisions ginecològiques

L'embolic va començar quan va transcendir que Sáenz de Santamaría, com a titular del ministeri de la Presidència, havia firmat l'adjudicació d'una partida de 40.000 euros per a "revisions ginecològiques". Segons el portaveu del PP al Congrés, Alfonso Alonso, aquests diners es destinen a un programa de prevenció del càncer d'úter per a les treballadores del ministeri.

stats