Política 14/05/2015

D'"indecent" a "lògica i de sentit comú": les reaccions dels partits a la prohibició d'estelades en edificis públics

CiU, ERC i ICV han condemnat la decisió de la Junta Electoral Central mentre que el PP i el PSC l'han aplaudit

Ara
3 min
Estelada al balcó de l'ajuntament de Tàrrega /ACN

BarcelonaLa decisió de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar les estelades dels "edificis públics i locals electorals" en resposta a una petició de Societat Civil Catalana ha provocat un tsunami de reaccions polítiques. En línies generals, ERC i ICV han condemnat la prohibició, mentre que el PP i el PSC han aplaudit la decisió de la JEC. CiU de moment ha evitat referir-s'hi.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

ERC: "Ells volen prohibir i nosaltres volem decidir"

El candidat d'ERC a Barcelona, Alfred Bosch, ha estat el primer a reaccionar, i ha reivindicat que el 24-M les estelades es converteixin en vots i que aquests vots siguin "símbols de llibertat". Segons ha dit, és un "costum" de l'Estat prohibir coses als catalans, però ha avisat que "no ens podran fer callar, ni prohibir símbols de llibertat".

Una opinió pràcticament igual que Marta Rovira, la secretària general d'ERC. "Avui ens han comunicat que les estelades estan prohibides", ha afirmat des d'Amposta. Ha criticat que aquesta "és la tònica habitual" de l'Estat. "Ells volen prohibir i nosaltres volem decidir, volem votar, volem llibertat i volem democràcia", ha afirmat.

"Lògic i de sentit comú" per al PSC

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, considera que és de "sentit comú" i "lògic" que els col·legis electorals siguin "un lloc absolutament neutral" i, també, que "les mateixes banderes que hi ha al Parlament i al Palau de la Generalitat siguin les que hi ha a totes les institucions". El dirigent socialista ha afirmat que "convindria que tothom fes un esforç" perquè aquesta resolució sigui "una realitat" i creu que "ningú es pot sentir ni ofès ni perjudicat" per aquesta decisió. Ho ha dit en un acte a l'Hospitalet de Llobregat.

ICV crida a fer "fora el PP amb una pallissa democràtica"

El coordinador nacional d’ICV, Joan Herrera, ha titllat la prohibició d'"indecent" i ha emplaçat la ciutadania a "fer fora el PP amb una pallissa democràtica el 24-M". "La democràcia es mereix que els fem fora el 24-M. Demanem a tothom que no pacti amb el PP i tinguin un paper marginal. Si són demòcrates, no permetin que el partit de la indecència i de la corrupció governi enlloc", ha assegurat.

El PP celebra que la justícia "pari els peus" a Mas

La presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, ha dit des de Cubelles que el president de la Generalitat, Artur Mas, "està governant al marge de la llei i ja és hora que la justícia li pari els peus perquè Catalunya no és independentista". "La resolució ha donat la raó al PP perquè nosaltres vam portar al Parlament una proposició de llei perquè se sancionés els ajuntaments, entitats oficials o col·legis que pengessin estelades en llocs públics on no poden estar penjades".

Trias vaticina un efecte bumerang

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha vaticinat que això només farà que motivar la presència d'aquest tipus de banderes. Segons ha dit aquest divendres, Societat Civil Catalana acabarà aconseguint l'efecte contrari al que desitjava, i ha ironitzat que "sembla que facin campanya" per l'independentisme. Trias ha explicat que a Barcelona "sempre s'ha complert la llei" i no hi ha estelades als espais municipals, i per això la decisió de la Junta "no afecta".

Alberto Fernández avisa que el PP vetllarà perquè no hi hagi estelades als col·legis electorals

El candidat del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, ha assegurat que el miler d'apoderats i interventors que tindran els populars a les eleccions municipals del 24-M vigilaran que no hi hagi estelades als col·legis electorals. "Una de les instruccions que tindran serà garantir, i en el seu cas denunciar, si hi hagués estelades", ha explicat en una entrevista a l'ACN. "Si algú vol l'estelada té tot el dret de fer-ho, però que la tingui a casa seva", perquè els ajuntament són "la casa gran" de tothom i la independència és la voluntat de només una part de la població, ha raonat. A més a més, ha recordat que el vot nítidament independentista va obtenir a Barcelona només dos regidors en les passades eleccions municipals.

stats