Política 13/10/2017

D'"injecció d'optimisme" a "consciència nacional": recull d'editorials sobre el 12-O

Què diu la premsa de la celebració del Dia de la Hispanitat?

Ara
4 min
L'ambient davant de la Pedrera abans de la manifestació del Dia de la Hispanitat

1.

'El Mundo': "Injecció d’optimisme enfront el desafiament català"

"La Festa Nacional es va celebrar amb un esperit molt més optimista del que es podia imaginar dies enrere. El desafiament independentista català va ser omnipresent. Però tant els ciutadans (…) com els dirigents i representants socials van exhibir un ànim que es correspon a aquells que se saben del costat de la raó".

"L'independentisme català instal·lat en el pur colpisme pretén donar un tret de gràcia a la nació que han construït generacions d'espanyols al llarg dels últims cinc segles. (…) La contundència del missatge del rei de la setmana passada no només va servir per urgir els legítims poders públics a fer els passos necessaris per restaurar l'ordre constitucional a Catalunya, sinó que també va ser un toc d'alerta per insuflar l'ànim i la tranquil·litat necessaris a la societat espanyola, inclosa aquesta majoria silenciada de catalans que, com els altres, desitgen continuar sent el que són, espanyols i europeus".

"De la mateixa manera, polítics de diferent procedència van reconèixer al Palau Reial que els últims esdeveniments han ajudat a rebaixar la tensió, entre els quals la decisió de les principals empreses de Catalunya, el 'sainete-repligue' del mateix Puigdemont al Parlament, així com el pacte entre Rajoy, Sánchez i Rivera per activar el 155 si fos necessari".

2.

'El Periódico': "El 12-O recupera la calma a Madrid"

"A Madrid, la desfilada del 12 d'octubre, Festa Nacional d'Espanya, va recuperar ahir el seu esplendor gràcies al canvi d'ubicació i a la fi de la fase dura de les retallades".

"Es va estendre la sensació de prova superada després del desafiament del govern secessionista de Carles Puigdemont".

"Els dirigents polítics tenen la sensació del deure complert, i deixen el desenllaç en mans catalanes perquè triïn entre la reforma constitucional o la suspensió de l'autonomia per la via de l'article 155".

"Mentrestant, ahir a Barcelona es va viure una nova jornada d'expressió desinhibida dels partidaris de mantenir la unitat amb Espanya".

3.

'Abc': "Orgull nacional i mobilització social"

"Des del discurs de Sa Majestat el rei Felip VI (...) els espanyols s'han sentit cridats a expressar la seva consciència nacional i el desig de romandre units per sobre de qualsevol diferència política. Només es despengen d'aquest compromís patriòtic els que veuen en la idea d'Espanya un obstacle a les seves ideologies totalitàries".

"Davant d'aquestes mostres de patriotisme constructiu -incompatible amb la més mínima acció violenta o extremista- els de sempre s'entesten a construir relats alternatius, pures ficcions per jugar a canviar la gran història d'Espanya. Inventen inefables dies de la 'resistència indígena' o contraprogramen el 12-O amb revisionismes històrics de mers analfabets".

4.

'La Razón': "Espanya, amb el seu rei i la seva bandera"

"Les nostres forces de seguretat van rebre ahir un càlid homenatge (...) al Paseo de la Castellana amb especial èmfasi posat en els representants de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional (...), prova de l'especial sensibilitat dels espanyols davant el coratge i la professionalitat demostrada pels guàrdies civils i policies desplegats a Catalunya. No obstant això, va ser Sa Majestat Felip VI qui va concentrar en la seva figura els majors aplaudiments i mostres d'afecte, respecte i consideració per part d'un poble que, en aquestes hores d'incertesa, ha vist en el rei el millor obstacle contra els que pretenen destruir la nació i el primer defensor de la unitat d'Espanya i dels principis de llibertat i igualtat que conformen el nostre ordre constitucional".

"La nostra és (...) una Espanya, en definitiva, molt allunyada de la caricatura insultant que els nacionalistes i l'extrema esquerra pretenen dibuixar des de ja fa massa temps, i que, davant l'envit del separatisme català, ha dit prou a la resignació i al menyspreu continu als seus símbols i senyals d'identitat per part dels que desqualifiquen la mateixa democràcia i la mateixa sobirania nacional que els empara en la seva indigna acció política. Per això, ahir els espanyols van estar amb el seu rei i la seva bandera".

5.

'El Punt Avui': "L'esperit del diàleg"

"El diàleg, perquè ho sigui, ha de ser entre iguals. (…) El govern espanyol no vol ni sentir a parlar d’interlocució entre iguals, perquè això suposaria reconèixer ja que Catalunya és un subjecte polític".

"Hi ha, però, més obstacles. Els tres partits favorables a l’aplicació del 155 –PP, PSOE i Cs– saben que la unitat d’Espanya en general i la catalanofòbia en particular són un magnífic viver de vots".

"L’amenaça de l’aplicació de l’article 155, que alguns voldrien fer efectiva immediatament i sense cap tràmit més, va anar acompanyada dimecres d’una oferta de reforma constitucional. L’oferta […] és en realitat un gest de cara a l’opinió pública europea, una opinió que va rebre l’oferta del president com una mostra de maduresa política. L’estat espanyol es veia obligat a fer una oferta semblant per escenificar la seva disposició a negociar l’encaix de Catalunya. És una cortina de fum? Aviat ho sabrem. De moment, Catalunya ha de seguir fent la seva via".

stats