Política 28/08/2012

"Els homes no poden ser si no són lliures", l'espot de l'ANC per la Diada recita 'La pell de brau'

Lluís Llach, Joel Joan i Ernest Benach, entre altres personalitats, participen a Verges en l'enregistrament

Acn
2 min
Ferran Requejo, Sílvia Bel, Xavier Rubert de Ventós, Muriel Casals, Lluís Llach i Lluís Danés

BarcelonaDisset personalitats de la societat catalana han participat en el rodatge d'un espot, impulsat per l'ANC, per fer una crida a la mobilització per a la manifestació del pròxim 11 de setembre. La idea de l'espot és simbolitzar el pas "de la foscor a la llum" recitant 'La pell de brau' de Salvador Espriu, un text contundent i "estranyament vigent", ha afirmat el director de l'espot, Lluís Danés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El plató que han posat cara i veu al vídeo ha sigut la sala de plens de l'Ajuntament de Verges (Baix Empordà). El director de l'espot, Lluís Danés, ha explicat que la idea és la mateixa que la del vídeo que van preparar per a la manifestació del juliol del 2010 però "més contundent" perquè han triat un fragment de Salvador Espriu que diu: "Escolta, Sepharad: els homes no poden ser si no són lliures. Que sàpiga Sepharad que no podrem mai ser si no som lliures".

"Una de les coses més curioses d'aquest espot, és comprovar que els paraules d'Espriu agafen una actualitat estranyíssima en aquests temps que estem vivint", ha explicat Danés. A nivell estètic, el vídeo vol mostrar el pas de la foscor a la llum, resseguint el camí cap a la independència. Tot plegat, acompanyat amb música feta per bastoners.

Al vídeo hi apareixeran els expresidents del Parlament Joan Rigol i Ernest Benach, l'expresident d'ERC Jordi Carbonell, els periodistes Jordi Basté i Rita Marzoa, el cantautor Lluís Llach, la presidenta d'Òmnium Cultural Muriel Casals, els filòsofs Josep Maria Terricabras i Xavier Rubert de Ventós, els actors Montserrat Carulla, Sílvia Bel, i Txe Arana, el dramaturg Josep Maria Benet i Jornet, els directors Joel Joan i Oriol Broggi, els músics Gerard Quintana i Joan Reig, el catedràtic Ferran Requejo i la presidenta de l'ANC Carme Forcadell.

D'entrada també havia confirmat la participació l'expresident del Govern Pasqual Maragall. "Ens vam posar en contacte amb ell personalment i ens va dir que vindria", ha explicat un membre del secretariat de l'ANC, Ignasi Termes. "Aquest matí la seva oficina s'ha encarregat de desmentir-ho i pocs minuts abans de l'hora ens han confirmat que finalment no vindria", ha relatat. "No ens han donat massa explicacions", ha explicat Termes.

La intenció és estrenar l'espot l'1 de setembre i l'ANC voldria fer-ho a Arenys de Mar, la Sinera d'Espriu. "També pot servir com un primer acte per commemorar l'aniversari d'Espriu", ha opinat Danés. Tot i això, la data encara no està confirmada. La intenció és fer la màxima difusió del vídeo per sumar manifestants per a la Diada.

stats