POLÍTICA
Política 29/05/2013

Els aviadors de la República rebutgen el diploma de Llanos de Luna i l'hi retornen

L'Associació protesta així pel fet que la distinció fos lliurada també a la División Azul. Expressen el seu "malestar amb la instrumentalització" que s'ha fet de la seva entitat per justificar l'homenatge als hitlerians

Ara
2 min

BarcelonaNo en el seu nom. Ras i curt, aquest ha estat el motiu que ha portat l'Associació d'Aviadors de la República a rebutjar el diploma de la Guàrdia Civil que se'ls va lliurar l'11 de maig en l'acte en què la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, va distingir també l'Hermandad de Combatientes de la División Azul, falangistes que van lluitar al servei d'Adolf Hitler.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per això, li han retornat el diploma i han expressat, en un comunicat a la seva pàgina de Facebook, el seu "malestar per la instrumentalització que s'està fent" de l'entitat en record dels aviadors de la República per justificar també la distinció als hitlerians. "A.D.A.R. és una associació apolítica que defensa la memòria dels pilots que van lluitar per la llibertat i la democràcia d'aquest país, però no pot permetre que s'utilitzi el seu nom per excusar el reconeixement a una organització de les característiques de la División Azul", asseveren.

Reunió de la directiva

Per tot plegat, la junta directiva i d'associats de l'entitat va decidir per majoria retornar el diploma rebut al costat dels excombatents de la División Azul a la Federació d'Associacions Cívico-Militars de Catalunya, organitzadora de l'homenatge a la caserna de la Guàrdia Civil de Sant Andreu de la Barca. Expliquen que el diploma va ser retornat ahir mateix a un membre de l'organització de l'acte.

L'homenatge als hitlerians de la División Azul va aixecar una agra polèmica que ha portat el Govern a exigir el cessament de Llanos de Luna. A més, l'ambaixada d'Israel a Espanya va fer arribar un toc d'atenció a altes instàncies de l'Estat per la banalització del nazisme en el debat polític espanyol.

stats