Dolors Sabater: “Sóc independentista, però a Guanyem també hi ha federalistes”

Xavier García Albiol va guanyar el 24-M, però, en virtut dels consensos que ha sabut forjat, Dolors Sabater serà alcaldessa de Badalona amb els vots d’ERC, ICV i el PSC. Lidera Guanyem Badalona en Comú, on conflueixen Podem, Guanyem i la CUP.

¿És segur que és la futura alcaldessa de Badalona?

Sí, està confirmadíssim, fins i tot amb un vot més dels necessaris. Ahir CiU va ratificar la decisió de Falcó.

Com està?

Molt il·lusionada, amb moltes ganes de començar a fer feina i amb un gran sentit de responsabilitat.

Tenim clara la investidura però no el repartiment de les regidories.

El pacte d’investidura és per canviar l’alcaldia, però donar-hi suport no significava entrar al govern. El pacte de govern l’hem fet a partir del programa, no repartint-nos els càrrecs. Després hem pensat l’organigrama i ara ja posem noms, amb l’interrogant de si el PSC hi serà.

Encara és possible que hi entri?

Treballem amb la hipòtesi més àmplia, que és un govern amb ERC, ICV i el PSC, però potser l’assemblea del PSC no ho aprova. Si això passés, faríem acords d’estabilitat.

Ja s’ha vist amb García Albiol?

Avui [ahir per al lector] ens veurem. Per primera vegada després de les eleccions.

Què li dirà?

Que hi hagi molta transparència en el traspàs d’informació, que no prenguin decisions que ens hipotequin el mandat i que aquesta rebequeria no és la més correcta per tenir una societat cohesionada.

Si a Barcelona pactessin per no fer Colau alcaldessa potser no li semblaria bé. ¿En què es diferencia de Badalona?

No hi ha un pacte de respectar la llista més votada, com passava a Barcelona. A més, un dels objectius de l’esquerra era fer fora el PP. Les municipals van ser una mena de plebiscit i ens sentim legitimats.

Tanquem la carpeta del PP i parlem de Guanyem.

És una plataforma ciutadana, no una coalició. Hi ha persones que mai hem militat a cap partit. Jo sóc independentista, i Guanyem és un punt de trobada entre federalistes i independentistes que tenim un compromís clar per construir una República Catalana des de les bases.

No sembla fàcil, això.

És com si la vella política baixa per l’escala, la nova puja amb força i ens aturem en un replà on hem de conviure. Haurem de pactar amb forces que són vella política.

Hi ha un risc per a la convivència?

Sí, però no pels tòpics del govern, que ha fet de la intolerància a la immigració una fàbrica de vots, sinó per la fractura de la pobresa.

Quines mesures prendrà?

Parlem de doblar el pressupost per a les emergències socials i firmar un protocol per intervenir abans d’un desnonament. Sóc molt prudent, també amb el sobiranisme, perquè no hem tancat del tot el pacte i no vull que la gent que ens doni suport senti que ho fa a un govern independentista.

El 27-S és plebiscitari?

La Dolors Sabater pensa que sí, la Dolors alcaldessa de Badalona haurà de dir el que acordem al govern.

¿Està a favor d’impulsar una Catalunya en Comú per al 27-S?

Potser et sembla impossible, però no he tingut temps de pensar-hi gaire.

Però si a vostè li ha anat bé...

És un missatge potent, perquè suposa ajuntar forces, però tambe és cert que calen moltes renúncies.

És l’Ada Colau de Badalona?

Tenim moltes coses en comú: som dones, venim de baix, i no venim de la política clàssica, sinó de l’activisme social, del carrer.

¿És casualitat que en aquesta nova política apareguin dones?

No. Venim d’una tradició patriarcal que ha invisibilitzat les dones i els valors femenins que ara estan en auge, com el consens o ser inclusiu.

Dissabte vostè serà “il·lustríssima alcaldessa”.

No, hi he renunciat. Seré “senyora alcaldessa”.

Més continguts de