CANVI DE CICLE
Política 01/10/2013

ICV creu que un mes és suficient per pactar com portar la petició de consulta al Congrés

ERC recorda que ja han demanat a Madrid 13 vegades aquesta legislatura el referèndum sense èxit i el PSC afirma que Mas no vol consens en el dret a decidir

ò. Gelis / R. Tugas
2 min

BarcelonaICV-EUiA reclama que ja es comenci a treballar per decidir com portar al Congrés la petició de celebrar una consulta, tal com marca la resolució aprovada en el debat de política general de divendres. La portaveu del seu grup parlamentari, Dolors Camats, ha afirmat aquest dimarts que un mes és suficient per acordar la proposta de llei necessària, posant d'acord els partits favorables a exercir el dret a decidir. La dirigent ecosocialista ha posat èmfasi en treballar ja per tancar la proposta, per donar credibilitat jurídica a la consulta i que es demostri que la negativa de l'Estat per tirar-la endavant és "política i no jurídica". Camats reclama que la comissió parlamentària pel dret a decidir treballi en aquest sentit en paral·lel a les compareixences d'experts pactades aquest dimarts al matí.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al seu torn, el portaveu adjunt d'ERC, Oriol Amorós, ha recordat que el seu partit "ja ha dut 13 vegades aquesta legislatura la petició de consulta al Congrés". "Ara es tracta de dur-ho una vegada més tots els grups catalans conjuntament", ha apuntat, i ha apostat per fer-ho "com abans, millor".

El portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, ha criticat que la voluntat real d'Artur Mas no és la de buscar consens per fer la consulta, sinó que mira pel seu propi interès electoral. El dirigent socialista ha criticat Mas reclamant-li "menys viatges a Brussel·les i més viatjar a Madrid", per tal d'iniciar un diàleg real sobre la consulta, i ha criticat que des del Parlament s'hagi llançat un ultimàtum de 3 mesos per decidir una pregunta i una data per al referèndum, fet que considera una barrera per dialogar amb el govern espanyol.

Poc després ha contestat a Lucena el president parlamentari de CiU, Jordi Turull, que ha afirmat que li desorienta l'actitud del PSC, ja que, mentre els critica per haver presentat una proposta de resolució a favor de la consulta a banda del manifest de Joan Rigol, els socialistes en van presentar dues més en el Parlament. Turull ha considerat aquests atacs "una fugida endavant del PSC", que ja fa temps que "dóna pals de cec" amb el tema del dret a decidir, i ha afegit que, "mentre CiU feia una proposta conjunta amb ERC, ICV-EUiA i la CUP, el PSC es va dedicar a furgar entre Convergència i Unió i en fer una escena de sofà amb l'Alícia Sánchez-Camacho". Tot i això, la voluntat de CiU és la de mantenir informat el PSC respecte de l'aplicació de les resolucions en la comissió pel dret a decidir, però ha apuntat que no l'esperarà. Pel que fa a la data de la pregunta, Turull ha remarcat que des de CiU el que s'intenta és "fer les coses bé, sense entrar en curses per decidir una data, sempre dins del termini del 2013" acordat la setmana passada en el debat de política general.

stats