CIMERA MAS-RAJOY
Política 01/08/2014

ICV critica que Mas no inclogués els desnonaments, l'atur i la corrupció en les propostes lliurades a Rajoy

Els ecosocialistes no tenien cap coneixement previ del document i el van rebre més de 24 hores després de la reunió entre els presidents

Acn
2 min

Barcelona"No es parla d'atur, no es parla de desnonaments i no es parla de corrupció". La coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, retreu al Govern que no inclogui entre les 23 propostes que va fer arribar al president espanyol, Mariano Rajoy, "tot allò que afecta la vida de la gent". En una entrevista a l'ACN, Camats critica que es deixi de banda l'atur, "quan la gent no té feina i els que en troben cobren una misèria", els desnonaments i la corrupció. "Em sorprèn de debò que no parlin de corrupció el dia que el president de l'Estat té a Jaume Matas entrant a la presó i el president de la Generalitat té a Jordi Pujol confessant que ha estat un evasor fiscal durant 34 anys", opina.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els ecosocialistes no van rebre el document fins a les 17 h d'aquest passat dijous, més de 24 hores després de la reunió a la Moncloa entre Artur Mas i Mariano Rajoy. Camats afirma que no tenia cap coneixement previ de les propostes i remarca que ICV va exigir al president de la Generalitat que aprofités la reunió per parlar de qüestions que "afecten la vida de la gent".

En tot cas, des d'Iniciativa es comparteixen bona part dels punts inclosos al document, com l'exigència al govern espanyol perquè pagui la disposició addicional tercera de l'Estatut i que hi hagi un repartiment "molt més equilibrat" del dèficit entre comunitats autònomes i el govern de l'Estat. També hi ha altres qüestions que, tot i compartir-les, "sorprenen enormement" els ecosocialistes. "Ens sorprèn que el Govern reclami que no hi hagi taxes judicials, quan la Generalitat ha estat la primera que les ha posat i que inclogui la reforma del sector elèctric, els límits pressupostaris i la consolidació fiscal, quan són fruit dels vots de CiU", assenyala. "CiU és coautora intel·lectual de l'austeritat", afegeix.

Noves retallades?

ICV també té interès a conèixer el contingut de les propostes que la Generalitat ha fet arribar al ministeri d'Hisenda per justificar els comptes del 2014. "Volem saber si proposen que els usuaris paguin pels dies hospitalitzats, que paguin multes si no poden anar a la visita amb el metge, que paguin el servei d'ambulàncies, que hi hagi més taxes judicials, etc.", explica. I si el Govern no les ha proposat, Camats vol conèixer la seva opinió sobre aquestes qüestions, que han estat publicades pels mitjans de comunicació.

La coordinadora nacional d'ICV està convençuda que, malgrat les promeses de CiU i ERC, el 2014 està sent un altre any de retallades. "Els del 2014 són els pressupostos de la gran mentida", assegura. El principal indici que tenen els ecosocialistes per pensar que les retallades continuaran fins a finals d'any són els tancaments de llits i plantes dels hospitals. "Aquestes noves retallades s'han traduït aquest estiu en menys contractacions als hospitals i el tancament de llits i plantes que continuaran tancades quan acabi l'estiu", critica.

stats