Política 07/12/2014

Camats veu les plebiscitàries com una "trampa" perquè redueixen la situació a Catalunya "a un sol problema"

La coordinara nacional d'ICV creu que s'ha de seguir reivindicant la consulta i que la fi del bipartidisme espanyol el 2015 pot aplanar el camí per fer-la realitat

3 min

La coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, creu que les plebiscitàries que proposa Artur Mas són una "trampa" perquè redueixen la situació de Catalunya a un "sol conflicte", i qüestiona que uns comicis amb aquest perfil puguin ser el "mecanisme democràtic" per decidir la relació amb l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista amb Efe, i a l'espera que Mas reveli si finalment anticipa unes eleccions amb caràcter plebiscitari, Camats ha recalcat que la solució per definir la relació entre Catalunya i Espanya és una "pendent" consulta vinculant, que per als ecosocialistes és "irrenunciable" fer-ho a través d'un referèndum, no amb unes autonòmiques.

Segons la dirigent ecosocialista, les plebiscitàries que planteja Mas són una "trampa" perquè redueixen la situació de Catalunya "a un sol problema, a un únic conflicte, a una única llista, a un únic discurs i a un únic president", la qual cosa, ha dit, "és fals" ja que "esborra el conflicte ideològic, econòmic i social que també existeix" a Catalunya.

A més, la líder d'ICV assegura que aquestes eleccions són també una "trampa" des del punt de vista democràtic ja que unes plebiscitàries no són la via adequada perquè els catalans decideixin la seva relació amb l'Estat, que per als ecosocialistes ha de dilucidar-se en un referèndum vinculant.

"És un error plantejar unes eleccions en aquests termes per substituir a una consulta vinculant, que segueix sent imprescindible" perquè els catalans decideixin el seu futur, diu Camats, qui ha avisat al president de la Generalitat de què si anticipa les eleccions, el seu partit "es confrontarà a ell, a les seves polítiques i al seu Govern".

Per defensar la posició d'ICV, Camats ha recordat que en unes eleccions autonòmiques un vot no val el mateix en una població que en una altra, fet que la porta a qüestionar un plebiscit des del punt de vista democràtic per sondejar l'opinió dels catalans sobre el seu encaix a Espanya, quan en una consulta cada vot val igual.

Herrera defensarà la pluralitat del procés

Després que Mas i el president d'ERC, Oriol Junqueras, hagin presentat els seus respectius fulls de ruta cap a la independència, ICV fixarà el seu pla nacional i social per a Catalunya dilluns que ve 15 de desembre, en un acte en el qual el coordinador nacional dels ecosocialistes, Joan Herrera, pronunciarà una conferència al costat de diferents agents socioeconòmics.

En aquest full de ruta, explica Camats, ICV defensarà que es preservi la pluralitat del procés sobiranista i, en el terreny social, posarà èmfasi en una triple problemàtica: l'"emergència social", la corrupció i la regeneració democràtica.

La dirigent ecosocialista creu que el "fi" del bipartidisme en les pròximes eleccions generals pot aplanar el camí per a la celebració d'un referèndum vinculant encara que, de tota manera, creu que sigui quin sigui el partit que governi Espanya "no se la podrà estalviar" davant l'àmplia majoria "transversal" de catalans que volen decidir el seu futur polític a les urnes.

Esmena a la totalitat als pressupostos

Sense data encara per a unes eleccions plebiscitàries, el que sí és segur és que els pressupostos de la Generalitat per a 2015 arribaran al Parlament el pròxim 17 de desembre, als quals ICV-EUiA presentarà una esmena a la totalitat que es basarà en dos eixos: un pla de rescat social que inclou la renda mínima, la pobresa energètica i el problema dels desnonaments, així com un paquet de mesures per crear ocupació.

stats