PACTE FISCAL
Política 01/09/2012

El PP de Catalunya reclama que Sánchez-Camacho faci de mitjancera en la negociació del pacte fiscal

La dirigent dels populars catalans Dolors Montserrat també exigeix ajornar les converses decisives fins el 2013 i que el nou finançament s'encabeixi dins de la Lofca

Acn
3 min
Dolors Montserrat, vicepresidenta tercera del Congrés i dirigent del PP de Catalunya, en un moment de l'entrevista a l'ACN

BarcelonaLa vicepresidenta tercera del Congrés i vicesecretària d'Organització i Acció Social del PP de Catalunya, Dolors Montserrat, ha retret al Govern que exclogui els populars catalans del grup de seguiment del pacte fiscal, del que formen part els partits que van votar a favor de la resolució: CiU, ICV-EUiA i ERC. En una entrevista a l'ACN, ha opinat que excloure el PP és una "equivocació" i suposa tornar als temps del 'Pacte del Tinell i del cordó sanitari', quan el tripartit va deixar per escrit que no faria cap pacte amb el PP. La dirigent popular ha defensat que la seva presidenta, Alícia Sánchez-Camacho, intercedeixi en la negociació sobre el pacte fiscal entre l'executiu català i espanyol. Així, Montserrat ha opinat que excloure el PP de la comissió de seguiment sobre el pacte fiscal és una "equivocació", i hauria d'incloure tots els partits "independentment del que hagin votat". "Totes les forces són democràtiques. Excloent tornaríem enrere, a altres temps que tots recordem, al 'Pacte del Tinell', al cordó sanitari", ha advertit. "I dir que tot aquell que no estigui en aquesta comissió ja no pot saber res del pacte fiscal, és una equivocació", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I és que la dirigent popular ha defensat el paper que pot fer el PP a l'hora de negociar una millora del finançament per a Catalunya, això sí, dins de la LOFCA. Al seu parer, si la presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, té una "relació directa" amb el president del govern espanyol, això s'ha de saber aprofitar, i el mateix val pels diputats socialistes a Madrid, que poden tenir més contacte amb els ministres. "Està claríssim que Sánchez-Camacho ha de continuar intercedint, continuar fent el que ha estat fent, perquè això ha estat positiu per a Catalunya. O és que els diputats de CiU, com que Mas es reunirà amb Rajoy, ja no faran cap altra iniciativa ni parlaran amb ningú perquè Mas els dirà 'ja m'encarrego jo'?", ha preguntat.

La popular ha subratllat que Camacho, com a senadora i com a membre de la direcció del PP ha de continuar treballant amb els ministres i el president espanyol. "És el que demanen els ciutadans: Si vostè té línia directa amb Rajoy, digui-li el que necessitem. Si el president Mas parla amb el president Rajoy, però si a més Camacho pot reforçar i treballar per millorar les condicions de Catalunya, per què no pot fer-ho? No és una falta de sentit institucional, és molt normal", ha insistit.

Mas s'equivoca marcant un termini per negociar

La vicepresidenta tercera del Congrés ha considerat, a més, que el president Mas s'equivoca quan marca un termini per negociar el pacte fiscal, fins a finals d'any. Al seu parer, "Catalunya no està en condicions de posar ultimàtums tenint en compte com tenim l'economia espanyola i catalana". Però a més, ha recordat que l'any de revisió del model de finançament autonòmic és el 2013, i, per tant, el que farà Rajoy és rebre la proposta de Catalunya i estudiar-la després amb els seus ministeris. En tot cas, Montserrat ha cridat els dos governs a unir esforços per sortir de la crisi, perquè tots dos saben què significa rebre una herència socialista, i també perquè això, segons ella, és el que demanen els ciutadans. "Els dos governs sabem com ens han deixat les arques els socialistes, i el que no hem de fer és ultimàtums, posant-nos pedres sobre la teulada", ha criticat.

De fet, amb aquests "ultimàtums" i amb les seves declaracions sobre la Diada, ha continuat, l'únic que està fent el Govern de CiU és "crear desconfiança en els mercats internacionals", quan el que cal ara és "anar tots plegats per sortir de la crisi", donant una imatge d'unitat a Europa, "que vegin que Espanya és un Estat de les autonomies amb capacitat per sortir de la crisi units i no amb divisions, ultimàtums, confrontacions i un govern autonòmic cridant a anar a manifestacions per la independència".

En aquest sentit, de cara a la reunió entre Mas i Rajoy del 20 de setembre, Montserrat ha assegurat que serà constructiva només si el president català "no va a parlar d'independentisme", sinó de millorar el finançament dins de la LOFCA i tenint en compte la crisi, entenent la situació econòmica que està vivint Catalunya i Espanya. "Si Mas no es tanca en banca i no va amb un paper exclusivament d'independentisme i hisenda pròpia, penso que pot fer una reunió molt fructífera", ha opinat.

stats