Política 14/09/2016

Domènech veu "extremadament agosarat" parlar d'un tripartit amb ERC i la CUP

El portaveu d'En Comú Podem a Madrid confirma que la nova formació dels 'comuns' estarà a punt en un màxim de mig any, tal com va avançar l'ARA

Ara
2 min
Domènech durant l'entrevista a 'Els matins' de TV3

BarcelonaMés enllà que les pròximes eleccions catalanes certifiquin o no l'espai dels 'comuns' com una "gran alternativa de país", el portaveu d'En Comú Podem a Madrid, Xavier Domènech, veu "extremadament agosarat" parlar d'un tripartit d'esquerres amb ERC i la CUP. Després que la diputada cupaire Anna Gabriel allunyés aquest horitzó en l'acte que les tres forces van celebrar a Sant Boi el dia abans de la Diada i Oriol Junqueras insistís en una entrevista recent que ERC no pactarà amb qui no vulgui la independència, el portaveu d'En Comú Podem ha aportat aquest dimecres un nou argument: "Tal com està sistema polític català és molt difícil", donat que "ERC ha fet una aposta estratègica i de fons d'aliança amb el PDC", ha dit en una entrevista a 'Els matins' a TV3.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un altre element que allunya el tripartit temut per l'antiga Convergència és la distància entre el projecte independentista de CUP i ERC i l'ambigüitat dels 'comuns' respecte al projecte nacional per a Catalunya. Sigui com sigui, respecte els pròxims mesos del procés, Domènech creu que Catalunya està més a prop d'unes eleccions constituents que d'un referèndum unilateral (RUI). Qüestionant la viabilitat d'un RUI, ha dit que aquest s'acabaria convertint en un "nou 9-N"; és a dir, en un nou procés participatiu no vinculant que, alhora, "ens portaria a unes noves eleccions", ha afegit.

En aquest sentit, ha confirmat que en aquests nous comicis -que el full de ruta del Govern planteja en clau constituent- ja s'hi presentaria el nou partit dels 'comuns', que busca convertir-se en alternativa de govern. El portaveu a Madrid, que en l'acte de la Diada a Sant Boi va donar el tret de sortida a la creació de la formació, ha explicat que a l'octubre començaran els debats programàtics sobre el nou subjecte polític i que en un màxim de mig any -tal com va avançar l'ARA-, cap al gener o febrer, es presentarà el nou partit.

La proposta de país dels 'comuns' s'haurà de definir en el procés de debat i formació del nou partit en els pròxims mesos, ha explicat Domènech, tant en l'entrevista com en un article publicat aquest mateix dimecres a 'La Vanguardia'. El portaveu ha deixat clar que el referèndum "és l'instrument per resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya" però no "una proposta de país".

stats