Política 04/04/2016

Errejón rebaixa les exigències de Podem: "El referèndum no és un tòtem que s'ha d'alabar i obeir"

Fernando de Páramo, de Ciutadans, confirma que "no arribaran a cap acord" amb Podem i demana a Mariano Rajoy que es reuneixi amb ells i el PSOE per explorar un pacte per a la investidura

Ara
2 min
Iglesias consultarà a les bases 
 Si faciliten un govern PSOE-C’s

BarcelonaAquesta setmana "comença a ser definitiva" perquè s'haurien de materialitzar "passos irreversibles" per assolir un acord d'investidura. Almenys així ho creu el número dos de Podem, Íñigo Errejón, que ha confirmat que aquesta setmana hi haurà una reunió a tres bandes entre PSOE, Ciutadans i Podem. Errejón s'ha mostrat "moderadament optimista" perquè les possibilitats d'acord "són millors". I això que es mantenen encara dos obstacles per al pacte: la presència de Ciutadans i la negativa del PSOE al referèndum a Catalunya. En aquest punt, Errejón ha rebaixat les exigències i ha admès que el referèndum "no és un tòtem que s'ha d'alabar i obeir".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El número dos del partit lila ha insinuat que l'acord només sigui d'investidura. "Podem entendre'ns en general en un govern d'abans i després, al Parlament, cadascun pot donar suport a les seves polítiques. No cal entendre'ns en tot", ha afirmat. Tanmateix, Errejón ha admès que repetir les eleccions seria "dolent" perquè es podria donar un resultat similar al 20-D i "tornar al bucle".

Tot i el moderat optimisme d'Errejón, el cert és que el pacte no s'endevina fàcil, sobretot perquè Podem i Ciutadans continuen vetant-se mútuament. Així s'ha constatat en dues entrevistes gairebé consecutives a Catalunya Ràdio al líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, i al dirigent de Ciutadans, Fernando de Páramo. Amb menys d'un mes de marge per tancar un acord d'investidura –el 2 de maig es dissoldran les Corts si no hi ha cap president escollit–, els partits prenen posicions.

Un veto Podem-C's recíproc

Ha començat Domènech llançant un avís al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que vol formar govern amb Ciutadans i Podem –o almenys aconseguir-ne l'abstenció per sortir escollit president–. "Pensar que Ciutadans i nosaltres podem formar govern entra dins el deliri polític", ha alertat, acusant el PSOE de "protagonitzar un cul-de-sac" pel seu pacte amb Ciutadans.

I és que la prioritat dels de Pablo Iglesias és fer un pacte d'esquerres amb el PSOE, IU i els nacionalistes. "Un acord que passa per un pacte d'esquerres i Ciutadans no és una força d'esquerres", ha dit Domènech, que encara ha anat més enllà en dir que "no hi pot haver pacte entre qui va sortir de l'Íbex-35 [en relació amb Ciutadans] i qui va sortir de les protestes socials [en al·lusió a Podem]".

El veto recíproc l'ha constatat el secretari de comunicació de Ciutadans, Fernando de Páramo. "Amb Podem no arribarem a cap acord", ha confirmat. El partit taronja va arribar a un pacte amb el PSOE i, mentre els socialistes miren a Podem, els d'Albert Rivera treballen per aconseguir almenys l'abstenció del PP. Ara bé, per bé que ha afirmat que és "molt difícil" que Rajoy lideri la nova etapa, no esperen que l'actual president en funcions es retiri per facilitar l'acord, sinó "només que es reuneixi amb PSOE i Ciutadans".

Perquè la investidura tiri endavant es necessita almenys un acord entre tres partits. De moment, PSOE i Ciutadans van arribar a un acord, però es requereix com a mínim l'abstenció de PP o Podem per evitar eleccions.

stats