Política 08/12/2015

Domènech creu que defensar el dret a decidir no resta vots a Podem a Espanya

El cap de llista d'En Comú Podem posa d'exemple Manuela Carmena: "És alcaldessa de Madrid i defensa el dret a decidir"

Núria Orriols
2 min
Xavier Domènech, cap de llista a Barcelona de En Comú Podem / ACN

BarcelonaXavier Domènech creu que el fet que Pablo Iglesias defensi el dret a decidir no passarà factura a Podem aquestes eleccions al conjunt de l'estat espanyol, ja que a parer seu hi ha un corrent de fons sorgit del 15-M i emergit a les eleccions municipals del 24-M obert a resoldre les qüestions democràticament. "Manuela Carmena és alcaldessa de Madrid i defensora del dret a decidir", ha dit en una roda de premsa a EFE per exemplificar que hi ha sectors socials a Espanya que accepten que els catalans decideixin en una consulta la seva relació amb Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cap de llista d'En Comú Podem assegura que a Espanya "són temps constituents" (sigui quin sigui el resultat de les eleccions, ha dit) i que si Podem guanya el 20-D (la majoria d'enquestes li donen la quarta posició) molts dels debats que es plantegen actualment com el dret a decidir quedaran "desbloquejats". Domènech s'ha declarat defensor de la sobirania de Catalunya, tot i que no independentista, i ha assegurat que des de la formació lila es plantegen "múltiples aliances" entre diversos subjectes de l'Estat per renovar el pacte constituent. "És la fi del bipartidisme", ha considerat, la qual cosa creu que reobrirà debats que al llarg de molts anys han estat "tancats".

Tot i això,no ha concretat com Podem defensarà el dret a decidir després de les eleccions. "Aquesta pregunta la respondré després del 20-D", ha dit.

Així s'ha expressat Domènech l'endemà que el candidat a la presidència de la Moncloa, Pablo Iglesias, defensés el dret a decidir de Catalunya en el marc del debat amb Pedro Sánchez (PSOE), Albert Rivera (C's) i la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Saénz de Santamaría. Domènech ha defensat que el guanyador del debat va ser Iglesias, i assegura que se'n va sortir "molt bé" en els temes més espinosos, com el dret a decidir. "En va sortir molt reforçat", ha opinat, contraposant la "claredat" de les seves propostes amb la manca de "credibilitat" del PSOE, l'absència de Mariano Rajoy i un Albert Rivera que no creu que estigui en el seu millor moment. "No sé si és la pressió de les enquestes", ha dit.

Crítiques a Democràcia i Llibertat

Domènech ha criticat la candidatura liderada per Francesc Homs, Democràcia i Llibertat, perquè creu que fa declaracions contradictòries envers la reforma constitucional. Ho ha dit en al·lusió al que va dir ahir Homs –va obrir-se a participar en la ponència de reforma constitucional– i el cop de porta del president de la Generalitat, Artur Mas, des de París, a la reforma de la Constitució.

El cap de llista d'En Comú en Podem ha criticat que la coalició liderada per CDC digui que es pot anar a Madrid a negociar la independència, però no el referèndum.

Sobre la possibilitat d'eleccions al març, Domènech ha lamentat que el debat sigui ara més de "poder" que no pas sobre com ha de ser el nou país. En aquest sentit, ha considerat que uns nous comicis al març, si són només per discutir sobre poder, serien un "flac favor al país".

stats