Política 09/07/2018

PSC i comuns celebren la represa del diàleg

Iceta, satisfet amb la trobada: "La reunió que feia tant de temps que esperàvem ha arribat"

Ruth Pérez Castro
2 min
Domènech demana a Torra una trobada amb els grups parlamentaris abans de la segona reunió amb Sánchez

Barcelona"La reunió que feia tant de temps que esperàvem ha arribat". El líder del Partit Socialista de Catalunya (PSC), Miquel Iceta, va mostrar la satisfacció per la reunió que els presidents Pedro Sánchez i Quim Torra van mantenir ahir a la Moncloa. "Feia massa temps que s'acumulaven problemes i greuges sense un diàleg sincer", va lamentar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i la bona sintonia que, segons va afirmar, es va desprendre de la trobada, Iceta va advertir que el diàleg "toparà amb obstacles". Tant la CUP com Ciutadans seran qui posaran bastons a les rodes perquè "no volen trobar cap mena de solució al conflicte", va assegurar. El socialista, amb tot, es va mostrar especialment crític amb la formació encapçalada per Inés Arrimadas, que va qualificar de "professionals de la crispació". Uns retrets que va adreçar més directament al president del partit a escala estatal, Albert Rivera. "L'intent d'impedir un diàleg l'inhabilita com a governant", va dir el socialista.

El líder del PSC també va demanar a Torra que la persecució d'una fita política com és la independència "no impedeixi dialogar sobre altres aspectes". Per aquest motiu, Iceta va celebrar la recuperació de les comissions bilaterals i va emplaçar els dos governs a activar-les "com més aviat millor".

Confiança en les comissions

A la petició també s'hi van sumar els comuns. Xavier Domènech, líder de Catalunya en Comú, va subratllar la importància de reprendre les comissions per a altres aspectes com les infraestructures, el finançament i les transferències competencials.

Domènech va considerar ahir en roda de premsa que la reunió evidenciava, per si sola, la voluntat del govern de Sánchez de "desfer el camí" que havia emprès l'anterior executiu de Mariano Rajoy. "És el principi d'una nova etapa", va celebrar el líder dels comuns, que a més va mostrar-se satisfet que l'executiu espanyol estigui disposat a recuperar les lleis socials aprovades pel Parlament la legislatura passada. En aquest sentit, també va posar deures al Govern: vol que apliqui tots els articles que no havia suspès el Tribunal Constitucional.

Reunió a Catalunya

On discrepen socialistes i comuns és en el dret a l'autodeterminació. Iceta no en va fer cap esment en la seva roda de premsa, mentre que Domènech va insistir que Catalunya ha de decidir el seu futur i va assegurar que no caldria moure's del marc constitucional "per permetre al poble català d'expressar-se". Ara bé, el líder dels comuns també va reclamar als independentistes evitar la situació dels últims anys: "S'esperava a decidir abans de construir el futur propi", va descriure.

A banda d'això, i davant l'anunci d'una pròxima reunió entre Torra i Sánchez –aquesta vegada a Barcelona–, Domènech va demanar al president de la Generalitat d'organitzar una trobada amb caràcter previ entre les formacions catalanes per veure quines són les prioritats del país.

stats