Política 11/04/2018

Domènech arrasa a les primàries de Podem Catalunya: obté la secretaria general i el control de la direcció

La seva llista tindrà 41 dels 44 membres del consell ciutadà autonòmic

Ot Serra
3 min
Xavier Domènech és diputat al Congrés per En Comú Podem i és també la persona que està donant forma al nou partit que l’espai comú vol crear abans de l’estiu.

BarcelonaXavier Domènech guanya amb un ampli avantatge les primàries de Podem Catalunya. Segons va avançar aquest dimarts l'ARA, el cap de files dels comuns ha estat el més votat d'entre tots els aspirants a la secretaria general, i la seva llista, 'Amb tu, més Podem', es queda amb la gran majoria de membres del consell ciutadà autonòmic (CCA): 41 dels 44. Aquest dimecres el partit lila ha fet públics els resultats i Domènech s'ha endut 4.771 vots.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El nou líder de Podem Catalunya ha tingut un 72,7% dels suports. En segona posició, Noelia Bail, que liderava la candidatura de 'Som Podem Catalunya', s'ha quedat amb un 9,1% (596 vots) dels suports. En tercer lloc, la senadora Celia Cánovas n'ha obtingut un 5,9% (389 vots). Totes dues entren al nou CCA, mentre que en queden fora els aspirants de la resta de candidatures: Merche Gil, d''Amb tu sí que es pot', Guillermo Álvarez i Cristian Medrano. Les primeres posicions en les votacions al CCA han sigut per a Conchi Abellán, Rosa Canyadell —membre de la coordinadora de CatComú—, Jaume Durall, Alba Garcia i Carlos Tavera.

Com a nou secretari general, Domènech ha celebrat uns "resultats històrics" pel seu ampli avantatge respecte a la resta d'aspirants i ha assegurat que "comença un nou cicle de canvi polític". El líder de l'espai de l'esquerra alternativa ha comparegut en roda de premsa a la seu del partit al costat d'Abellán, que ha destacat que el CCA compta amb una "majoria de dones". Sobre el futur trànsit de la formació cap a Catalunya en Comú, Domènech ha insistit que la seva aposta passa per "construir un projecte al servei de les classes populars" i també "espais unitaris més forts". Pel que fa a la polèmica que ha envoltat les primàries, el nou secretari general ha instat els crítics a "no quedar atrapats en el passat".

El nou secretari general de Podem Catalunya, Xavier Domènech, en roda de premsa a la seu del partit lila

L'únic que no queda en mans de Domènech és la Comissió de Garanties Democràtiques (CGD) —l'organisme que ha ordenat durant el procediment electoral la retirada de la candidatura de Domènech per possibles incompatibilitats—. Dels cinc membres de la CGD, tres són per a l'equip de Bail. Han sigut escollides, per ordre de major a menor suport, Carolina Rodríguez (2.694 vots), Maria Martínez (2.141), Maria Diamantina (1.947), Blas Jesús Sánchez (1.582) i Antonio Gabás (1.565). Tanmateix, Maria Martínez, número 2 de Bail, també ha sigut escollida a la llista pel CCA i com que la Comissió de Garanties és un òrgan independent, haurà d’escollir si manté la seva plaça a la Comissió o al CCA.

La formació lila va anunciar aquest dimarts que hi ha hagut una participació de 6.824 suports, per bé que se n'han comptabilitzat vàlids 6.560. Són xifres molt menors respecte el total d'inscrits que podien votar, 57.592, dels quals 25.718 són actius, cosa que implica haver participat en alguna votació durant l'any. A les anteriors primàries, les que va guanyar Albano Dante Fachin, hi van votar 6.927 persones. El període de votacions va començar dijous i es va tancar aquest dilluns a les vuit del vespre. Domènech ha fet una valoració "positiva" de la participació, per bé que ha reconegut que un dels pròxims passos haurà de ser promoure més activitats als cercles del partit arreu del territori.

Les primàries a la direcció de Podem Catalunya han estat marcades per la polèmica. Dos militants van decidir portar el procés als tribunals i, tot i que Domènech serà nomenat nou secretari general, caldrà veure què passa amb el procediment judicial que s'obre.

stats