Política 08/12/2015

En Comú Podem proclama que la "resistència, el desafiament i el lideratge del canvi" tenen "rostre femení"

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, defensa la necessitat de "feminitzar la política" i lluitar contra les "inèrcies" actuals a les institucions

Núria Orriols
3 min
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, amb el cap de llista d'En Comú Podem, Xavier Domènech, i l'exdiputada Dolors Camats (ICV) / ACN

Barcelona"Cal feminitzar la política". Aquesta és la màxima que ha guiat el discurs de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en un acte sobre política feminista de la candidatura En Comú Podem, al centre cívic de Sedeta, a Barcelona. Colau, en un discurs emotiu que ha arrencat diversos aplaudiments del públic que l'escoltava, ha avisat en l'inici del seu parlament que aquest dimarts no venia a fer un míting sinó a compartir el seu dia a dia a l'ajuntament en relació a la desigualtat de gènere, farcit d'"imperfecció i vulnerabilitat" que només si s'expressa i es reconeix "pot convertir en una eina d'empoderament". Colau ha assegurat que per transformar la realitat cal "assumir-la", sense deixar que les situacions extremes (ha posat diversos exemples de casos de dones en condicions "precàries") es derivin en "culpabilitat" sinó amb ànsia de "treballar i fer més".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, també ha reivindicat la necessitat de conciliar la vida personal amb la política institucional, una compatibilitat que ara per ara no és possible per les "inèrcies" existents a les institucions. "La política també ha de ser conciliable amb la família, ara per ara ens trobem amb unes maneres de fer que són molt dures, en què no hi ha hores lliures al dia ni caps de setmana", ha explicat, confessant que s'ha de veure amb el seu fill Luca a les sis del matí perquè a la nit quan arriba ja dorm. "Això també frena moltes dones a fer el pas", ha assenyalat sobre la participació de la dona en la política. "Hem de poder millorar la vida de tothom, també la d'aquells homes que volen cooperar i no competir i que volen dedicar-se a la paternitat".

"Que s'apartin!"

"Si no fossin dones les que morissin assassinades i fossin empresaris estaríem parlant d'estat d'excepció, els polítics farien pactes d'estat i els mitjans de comunicació estarien parlant d'això les 24 hores del dia", així de clar ho ha dit la candidata d'En Comú Podem al Senat, Maria Freixenet, que ha fet un dels discurs més durs contra la violència masclista i les polítiques que el govern del PP ha aplicat en la darrera legislatura. "Portem molts anys demanant que s'hi faci front, ara ja només els demanem que s'apartin [al PP, PSOE, C's, CDC] perquè hi ha dones que defensem vertaderament una política feminista", ha proclamat arrancant aplaudiments de les quatre centes persones que assistien a la concentració de la candidatura En Comú Podem.

"Ja n'estem tipes de ser previngudes amb qui anem o com ens vestim, de tenir por a la nit (...) i estem tipes que ens diguin a qui podem estimar i a qui no", ha declarat en un discurs abrandat. No ha faltat, tampoc, l'atac directe a la vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, que ahir va participar en lloc de Mariano Rajoy al debat a quatre organitzat per Atresmedia. "De què va?", s'ha preguntat en al·lusió als consells que la vicepresidenta va donar a les adolescents. "No són elles les que s'han de protegir sinó ells que no les han de matar. Cada vegada que es responsabilitza a una dona de les agressions que pateix, la igualtat està més lluny", ha dit.

Per la seva banda, el cap de llista d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha constat el "gran fracàs" de les polítiques de gènere que s'han aplicat fins ara -sobretot contra la violència masclista -afegint que la crisi econòmica ha posat en evidència que qui ha suportat la part més dura de la crisi econòmica té "rostre femení". "La crisi ha demostrat com mai com el substrat del patriarcat continua sent", ha dit Domènech, al·ludint a la desigualtat salarial, la pobresa i l'exclusió. Domènech ha reivindicat la lluita obrera de les dones de classe popular, sintetitzant en la primera ministra dona d'Espanya, Frederica Montseny, la figura de les reivindicacions feministes i també la manca de reconeixement als lideratges femenins. La desigualtat constatada en el temps, però, està arribant a la seva fi, segons Domènech. "El que és cert és que la resistència, el desafiament i el lideratge del canvi té rostre femení (...) la revolució no tindrà altre rostre que el d'una dona", ha proclamat.

La dirigent ecosocialista Dolors Camats també ha pres la paraula en l'acte. "Cal acabar amb el procés deconstituent del PP que ha retallat drets i llibertats. Estem aquí per aturar-los i fer-los fora i aconseguir un canvi real", ha clamat.

Entre les propostes per a la igualtat i per a una política feminista destaquen els pressupostos amb perspectiva de gènere, plans d'igualtat i lluita contra la feminització de la pobresa. A l'acte també hi han intervingut membres de la formació lila com Lucia Martín, Laura Pérez, l'exdiputada Lorena Vicioso i Mar Garcia.

stats