Política 10/12/2015

Domènech crida ERC a defensar el dret a decidir i no fiar la victòria independentista a un "fracàs" del referèndum

El candidat d'En Comú Podem defensa "la plena sobirania de Catalunya" però evita revelar què votaria a la consulta vinculant

Laia Vicens
3 min
El candidat d'En Comú Podem, Xavier Domènech, a la roda de premsa de l'ACN / PERE FRANCESCH

BarcelonaLa defensa del dret a decidir, que s'hauria de concretar a través d'un referèndum durant el 2016, és una de les principals banderes d'En Comú Podem (ICV, EUiA, Podem, Barcelona en Comú i Equo) aquesta campanya electoral. De fet, ahir el líder i candidat de Podem a la presidència del govern espanyol, Pablo Iglesias, va anar més enllà i va assegurar des de Barcelona que la convocatòria d'una consulta vinculant serà una condició que fixaran per donar suport a qualsevol partit després del 20-D. En una roda de premsa a l'ACN, el candidat d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha dit que el referèndum hauria de tenir una pregunta "clara i binària" que pregunti sobre la independència de Catalunya, que es pugui respondre amb un "sí o no" i que generi un "debat ric i real, a l'escocesa".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I què votaria el líder de la confluència? Domènech ha defugit revelar quin seria el sentit del seu vot. Tot i que ha defensat la "sobirania plena de Catalunya", ha afirmat que "també estaria bé" compartir-la amb la resta de l'Estat, esquivant així posicionar-se sobre què votaria. "Vull veure el debat, les propostes que hi ha sobre la taula, i en funció d'això, decidiré", s'ha limitat a dir. Domènech ha apel·lat a la figura i a la "tradició" de l'expresident català Lluís Companys, del sindicalista Salvador Seguí i de l'expresident de la I República Francesc Pi i Margall.

Per a En Comú Podem, la defensa del dret a decidir és la reivindicació que aglutina més catalans, i per això ha demanat als independentistes d'"anar tots junts" per defensar la convocatòria d'una consulta vinculant. "No ens hem de preguntar què passarà el 21, sinó què passarà el 20 de desembre", ha resumit. Per això, Domènech també ha aprofitat la roda de premsa per respondre al número dos d'ERC al Congrés, Joan Tardà, que ahir va dir que després del 20-D En Comú Podem "baixaria del cavall" i viraria cap a l'independentisme en constatar que no es pot convocar un referèndum. Domènech ha avisat els republicans que "no és una bona política" fiar la victòria de l'independentisme al fracàs de fer un referèndum.

"Hi ha una lluita pel dret a decidir i pel referèndum, no hi ha una lluita per fracassar i així sumar majories per una altra cosa", ha avisat, i ha demanat separar la majoria a favor de la independència de la majoria a favor "que els catalans puguin decidir". De fet, Domènech ha avisat que encara que hi ha una política "de passar pantalles", no és la que defensa En Comú Podem, que no vol obrir el debat independentista si abans no s'ha consultat al poble de Catalunya.

Amb la campanya revolucionada pel flanc de l'esquerra –Ciutadans i Podem han redoblat la pressió per captar votants del PSOE–, Domènech ha assegurat que "l'única alternativa [al PP] és En Comú Podem". En aquest punt, ha carregat contra Ciutadans i els ha acusat de voler impulsar una nova reforma laboral encoberta a través del contracte únic i de voler dur a terme un procés de recentralització, i contra el PSOE, perquè ha assegurat que "ha fallat tantes vegades que ho tornarà a fer". En canvi, ha reivindicat En Comú Podem com la candidatura que defensa el dret a decidir i els drets socials i que acabarà amb la corrupció. "No hi ha altres candidats pel canvi que no siguem nosaltres", ha assegurat.

stats