Política 03/12/2015

Investiguen dos ajuntaments pel suport a la ruptura

Marc Colomer
1 min

BarcelonaL’aprovació de la declaració de ruptura no té efectes només sobre el Parlament sinó també sobre les institucions que hi han donat suport explícit. Dos jutjats de l’Audiència Nacional han iniciat diligències contra els regidors dels ajuntaments de Celrà i la Seu d’Urgell per haver aprovat resolucions de suport i adhesió a la declaració rupturista. Segons va avançar ahir el diari El País, la Fiscalia ha instat l’Audiència a identificar els regidors dels dos consistoris per determinar si fent explícit el seu suport a la resolució rupturista van incórrer en delictes de sedició i rebel·lió, entre d’altres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Fiscalia havia ordenat als cossos policials que informessin amb celeritat i “urgència” -i així ho va fer la Guàrdia Civil- quan tinguessin coneixement que s’aprovaven acords institucionals en la línia de la declaració del Parlament suspesa. A Celrà la van aprovar el dia 10 a la nit. A la Seu d’Urgell el mateix dia 11. La denúncia, entrada per la Fiscalia el 25 de novembre, és idèntica en tots dos casos i argumenta que les mocions constitueixen delictes de sedició encara que no utilitzin ni la violència ni la força, com recull el Codi Penal. El delicte rau, expliquen, en el fet que les declaracions busquen impedir l’aplicació de lleis.

Els delictes que apunta la Fiscalia

La Fiscalia considera que tant els alcaldes com els regidors d’aquests municipis poden haver incorregut en delictes de prevaricació, desobediència, usurpació d’atribucions i ús indegut de fons públics. Per al fiscal, la suspensió automàtica del TC en acceptar a tràmit el recurs contra la declaració ja indica la il·legalitat fins i tot de donar-hi suport.

stats