Política 02/05/2018

Dos alts càrrecs del Govern es desmarquen de la web del Pacte pel Referèndum

Joaquim Nin i Jaume Clotet han declarat com a investigats davant del jutjat d'instrucció número 13

Efe
2 min
Jaume Clotet i Joaquim Nin arribant a la Ciutat de la Justícia

BarcelonaDos alts càrrecs del Govern s'han desmarcat avui de la creació de la web Pacte Nacional pel Referèndum, la plataforma constituïda al Parlament per defensar un referèndum acordat amb l'Estat, i han al·legat que la seva participació va ser merament administrativa. Segons han informat a Efe fonts jurídiques, el secretari general de Presidència, Joaquim Nin, i el director de Comunicació de la Generalitat, Jaume Clotet, han declarat aquesta tarda com a investigats davant el titular del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, que indaga els preparatius del referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El jutge també ha interrogat avui com a testimonis Ignasi Genovès, director general d'Atenció Ciutadana de la Generalitat; Daniel Crivillé, responsable de serveis d'àmbit del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat, i Anna Maria Molas, exresponsable de Comunicació del departament d'Exteriors que dirigia Raül Romeva.

Els investigats han contestat a les preguntes del jutge i de totes les parts –amb l'excepció de l'acusació popular exercida per Vox– en un interrogatori que s'ha centrat en la seva relació amb la pàgina web del Pacte Nacional pel Referèndum, destinada a donar publicitat a aquesta iniciativa i de la qual formaven part partits, sindicats i entitats. Nin i Clotet han explicat que el paper que van tenir en relació amb l'adquisició i creació d'aquesta web –el domini de la qual va ser comprat per un particular i després transferit a Òmnium Cultural– era merament administratiu, derivat de les responsabilitats que tenien dins del Govern.

Segons la versió dels investigats, els dominis relacionats amb la web van acabar transferits a Òmnium Cultural per decisió del president del Pacte Nacional del Referèndum, l'exdiputat socialista Joan Ignasi Elena, que d'aquesta manera volia desvincular la pàgina del Govern, en un gest de pluralitat. Els investigats i testimonis han afegit que es va optar perquè fos un particular qui adquirís els dominis de la web del Pacte Nacional per agilitzar el procés per publicar-la, atès que els tràmits de l'administració catalana són lents i l'haurien alentit excessivament.

El jutge ha preguntat també avui a Genovès i Molas per la campanya per al registre de catalans a l'exterior, que incloïa un anunci amb una imatge del territori català i un missatge que defensava que els ciutadans havien de ser protagonistes del seu futur, al costat de les paraules 'sí' i 'no'. Els testimonis han desvinculat aquesta campanya, llançada el març del 2017 i que va motivar una investigació de la fiscalia, del referèndum d'independència que el Govern va convocar mesos després.

stats