29/03/2019

Dues pedres rosselloneses a la sabata espanyola

3 min
El periodista i diputat a l’Assemblea Nacional francesa entre 1906 i 1924 Emmanuel Brousse.

Escriptor I HistoriadorRes enutja més els governants d’un estat que la ingerència -amb motius i arguments o no- de representants d’un altre sobre el que consideren afers interns. La reacció de la Moncloa, de l’Elisi i del president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, al manifest dels 41 senadors francesos que denuncia la “repressió” als líders independentistes n’és una clara mostra. Amb tot, i a pesar de la propensió del poder francès a l’uniformisme polític i cultural, l’actuació del representant del departament dels Pirineus Orientals, François Calvet, i la resta no és novetat. Fa un segle, dos rossellonesos també van treure de polleguera el govern espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El periodista perpinyanès de L’Indépendant des Pyrénées Orientales Emmanuel Brousse, diputat d’esquerres pels Pirineus Orientals a l’Assemblea Nacional (1906-1924), va desenvolupar una intensa activitat catalanista, sobretot durant la Gran Guerra, tal com descriu l’historiador Antoni Moliner a Identitats compartides: Emmanuel Brousse i la nacionalitat catalana, al Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics (2017).

Brousse concebia una Catalunya favorable als aliats -entre ells França- en la lluita contra els imperis alemany, austrohongarès i otomà. Una idea compartida amb bona part de l’esquerra catalanista i l’incipient separatisme, que projectaven una Espanya germanòfila amb l’esperança que la victòria aliada forcés Madrid a concedir l’autonomia o un estat català. També l’advocat perpinyanès del Partit Radical i Radical Socialista Jules Pams, senador francès (1904 i 1930) i ministre de l’Interior (1917-1920), volia aprofitar aquest interès per atraure els catalans a la seva causa.

En realitat, el joc d’equilibris i preferències polítiques a Catalunya i a Espanya era molt més complex. A França els governs es mostraven, en aparença, al marge de la neutralitat d’Espanya, però al mateix temps finançaven activitats francòfiles i publicacions. Amb tot, a partir de mitjans de 1916 la política de moderació francesa va imposar-se per interessos geoestratègics i la pressió espanyola prop del govern gal va fer que Brousse i Pams rebessin nombrosos tocs d’atenció.

Els articles, parlaments i actuacions de Brousse van ser suficients perquè el ministeri d’Estat espanyol li obrís un expedient referit a “ cuestiones de separatismo ” i des de l’ambaixada a París i el consolat de Perpinyà se li fes un seguiment. La tardor de 1918 el diputat va plantejar a l’Assemblea Nacional que 12.000 voluntaris catalans havien lluitat a les files de la Legió estrangera francesa i contribuït a crear el mite, per bé que no van passar d’un miler, tal com ha explicat l’historiador David Martínez Fiol.

Acabada la Gran Guerra, a Catalunya les esquerres i la Lliga Regionalista van impulsar un Estatut d’Autonomia que no va reeixir. El gener de 1919 va començar a París la Conferència de Pau per reconfigurar les fronteres mundials. Brousse va animar els catalanistes a presentar-hi les seves demandes, però només el separatisme ho va provar sense èxit.

Brousse -informava a la primavera l’ambaixador espanyol a París- no ceja en su activa y resuelta propaganda catalanista, empleando para ella y para intervenir por consecuencia en la política interior de España cuantos medios están a su alcance ”. Era cert. Tant, que el maig de 1923 va ser expulsat d’Espanya i es va obrir un greu conflicte diplomàtic. La seva activitat i la de Pams no van aconseguir res, però van ser una autèntica pedra a la sabata per als governs d’Espanya. El mateix podria succeir ara si el manifest Per respecte als drets i les llibertats fonamentals de Catalunya té continuïtat.

stats