Política 17/12/2015

Duran creu que la reunió de DL, ERC i l'ANC demostra que l'independentisme "perd pistonada"

El candidat d'Unió assegura que estan "preocupats" pel resultat del 20-D i que per això s'agrupen, altra vegada, al voltant de l'ANC. Considera que bona part dels indecisos són votants que van optar per Junts pel Sí el 27-S

Núria Orriols
3 min

BarcelonaJosep Antoni Duran i Lleida segueix burxant les files independentistes. Aquest dijous, en una roda de premsa a la seu d'Unió, ha carregat contra la reunió que han mantingut l'ANC, ERC i Democràcia i Lliberat perquè considera que no és per coordinar cap estratègia a Madrid sinó per "motivar" els ciutadans per anar a votar. "Saben que bona part dels indecisos ve de les seves files", ha dit, "el que passa és que perden pistonada per no haver sabut administrar la victòria del 27-S", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per a ell, DL i ERC han de donar la "sensació que el 20-D és un altre plebiscit", ja que els "preocupa" el que pugui passar a Catalunya a les eleccions espanyoles -la majoria d'enquestes marquen un frec a frec a quatre.

A més, el líder d'Unió s'ha penjat una medalla per l'acord de no abordar dels concerts escolars en el si de la negociació de Junts pel Sí i la CUP, segons ha dit aquest dijous el mateix president de la Generalitat, Artur Mas, en una entrevista a Rac1. Duran ho ha atribuït a la "pressió" d'Unió i les entitats de mares i pares per evitar que s'acabi amb els concerts a les escoles diferenciades -el pla de xoc de Junts pel Sí inclou que la coeducació sigui un principi a tenir en compte per establir concerts. Ara bé, ha remarcat que aquestes declaracions indiquen que el candidat de DL, Francesc Homs, va "mentir" en el cara a cara que va mantenir amb el d'Unió.

Un país "family friendly country"

Duran i Lleida ha defensat aquest dijous les propostes d'Unió sobre família, que ha definit com un "pilar més" de l'Estat del Benestar. Els democristians consideren que els governs espanyols han deixat de banda les polítiques de suport familiar, quan és, a parer seu, la unitat bàsica en què es fonamenta la societat: "escola de valors com el respecte i l'autoritat i motor i garant" de la cohesió social.

El líder democristià ha defensat el pas de l'Estat del Benestar al la Societat del Benestar, que consisteix en relegar a les famílies i a les entitats del tercer sector més responsabilitat a l'hora d'atendre les necessitats de la ciutadania. Es basa en el "principi de subsidiarietat", ha dit Duran, assegurant que cal que gestioni el servei qui estigui més a prop. "Qui atén millor la pobresa, Càritas o els serveis socials?", s'ha preguntat Duran, contestant que Càritas "sense cap dubte". Això, a la pràctica, implica retirar l'Estat en àmbits en què ara és el proveïdor dels serveis.

Sobre propostes concretes, Duran ha proposat augmentar la inversió en polítiques de família, del 1,3% del PIB actual al 2,1% de la mitjana de la Unió Europea. També nombroses desgravacions fiscals, com augmentar el llindar per determinar el mínim exempt en l'IRPF, desgravacions fiscals en els serveis relacionats amb la família o "promoure" contractes a temps parcial per fer "més conciliable" la vida laboral i familiar, ha proposat Duran.

"Solucions", a cop de bateria

Després que Duran sorprengués tocant la bateria a la campanya de les eleccions espanyoles de 2011, ara torna a agafar les baquetes per defensar el seu missatge: "Per als indecisos, solucions!" Ho fa en un nou vídeo electoral que Unió ha difós aquest dijous, en què el líder democristià explica el seu programa polític de cara al 20-D mentre apareixen imatges d'ell passejant i escoltant música al camp o tocant la bateria, que -segons diu a l'espot- li va regalar la seva dona quan va complir els seixanta anys. A la paret que hi ha al darrere d'on ell toca la bateria, a més, hi ha emmarcada una samarreta del Barça d'Andrés Iniesta.

Al vídeo, Duran es reivindica com algú que, "des del catalanisme moderat, de centre", pot aportar "solucions", tant al conflicte entre Catalunya i Espanya com en "els molts problemes que té la gent".

stats