CAP AL 25-N
Política 29/10/2012

Duran: "'Estat propi' té moltes accepcions"

El líder de CiU a Madrid anuncia que la federació proposarà reformes legals per poder convocar el referèndum en el marc de la legalitat espanyola. Defensa que tant es pot considerar un estat Baviera com Puerto Rico

M.miquel / M.colomer
2 min
Josep Antoni Duran i Lleida, entrevistat a 8TV, al programa '8 al Dia'

Barcelona"'Estat propi' té moltes accepcions". El president del comitè de govern d'Unió i líder de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, ha defensat aquest dilluns que l'estat propi que defensa la federació en el seu programa electoral no necessàriament ha de ser sinònim d'independència política. En una entrevista al programa '8 al dia', Duran ha argumentat que, de fet, també són estats el land alemany de Baviera o l'estat lliure associat de Puerto Rico, i ha recordat que el model confederal que defensa UDC no deixa de ser al capdavall una "unió lliure d'estats". En qualsevol cas, ha alertat que el model polític de futur per a Catalunya es definirà en funció de les majories que surtin de les eleccions del 25 de novembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Duran ha aigualit així el discurs sobiranista del líder de CiU, Artur Mas, si bé ha advertit que qualsevol canvi de "sistema polític i fiscal" que s'acordi amb l'estat espanyol no pot ser una simple "operació de maquillatge", sinó que ha de ser un canvi "radical" que doni a Catalunya "més sobirania" perquè "deixin d'emprenyar amb la llengua, l'educació i el finançament".

Reformes legals

Duran també ha anunciat que ja sigui des del Parlament o des del mateix Govern, CiU impulsarà reformes legals per tal que la consulta d'autodeterminació que planteja el programa de la federació es pugui fer en el marc de la legalitat espanyola, que "ara no l'empara". Per Duran, el govern espanyol comença a donar mostres que s'ha adonat que el repte sobiranista català va de debò i ha defensat el dret de l'Estat "a preveure què es pot fer jurídicament". Ho ha dit en referència a la "cèl·lula" que, segons 'El Mundo', ha creat l'aparell jurídic de l'Estat per impedir una consulta d'autodeterminació, un grup de treball que a Duran no li "fa gràcia, però pànic tampoc".

stats