POLÍTICA
Política 18/06/2012

Duran alerta que si Europa no actua, l'euro "sucumbirà"

El líder d'Unió i secretari general de CiU insta les principals capitals europees a cedir més sobirania econòmica perquè l'euro tal com està plantejat no serveix per al futur

Ara / Efe
2 min

BarcelonaEl portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran Lleida, ha instat avui les principals capitals europees a cedir més sobirania i construir, en un termini breu, una "unió econòmica" que eviti que l'euro "sucumbeixi". Després de la reunió de la comissió executiva nacional de CiU, Duran ha valorat la victòria de la conservadora Nova Democràcia en els comicis grecs d'aquest diumenge com "el millor dels resultats possibles" encara que, vist el comportament de la prima de risc del deute espanyol aquest matí, ha advertit que aquesta "bona notícia" no és suficient per calmar els mercats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un altre resultat electoral a Grècia, segons ha assegurat Duran, "hauria empitjorat molt més la situació", i a aquestes hores la UE "ja hauria pres un conjunt de mesures duríssimes", però no ha volgut concretar a què es referia. Segons Duran, en les pròximes dues o tres setmanes Europa està obligada a prendre una sèrie de decisions que poden "salvar" la moneda única europea perquè, si no es prenen, l'euro "sucumbirà".

Les mesures de l'FMI, tard o d'hora

D'entrada, Duran ha instat el govern de Mariano Rajoy a aplicar les mesures proposades pel Fons Monetari Internacional (FMI), que inclouen una pujada immediata de l'IVA i retallades en els sous dels funcionaris. L'argument del líder d'Unió és que el govern tard o d'hora haurà de fer cas de l'FMI, de manera que "com més aviat ho faci, millor" i, a més, hauria d'emprendre amb urgència les "reformes estructurals" en el sector energètic, l'administració i la funció pública per evitar una "nova bombolla" com les immobiliàries i financeres que han esclatat.

Més enllà de l'àmbit estrictament espanyol, segons Duran, les mesures que caldria adoptar passen per reforçar els mecanismes comunitaris: "L'euro només no aguantarà gaire, requereix una unió econòmica". A més de permetre que les institucions comunitàries controlin els pressupostos dels estats membres, segons CiU, cal avançar cap a una unitat bancària, canviant els estatuts del Banc Central Europeu (BCE) perquè pugui actuar com la Reserva Federal o el Banc d'Anglaterra, i cap a una unió fiscal.

"L'euro és insostenible com a moneda sense aquesta arquitectura econòmica, fiscal i bancària. L'euro, tal com està plantejat ara, no serveix", ha advertit Duran, que ha reconegut que aquest conjunt de mesures que cal prendre impliquen una important "cessió de sobirania "dels estats cap a les institucions europees. Duran ha emplaçat la cancellera alemanya, Angela Merkel, a liderar al costat del president francès, François Hollande, el primer ministre italià, Mario Monti, i el president espanyol, Mariano Rajoy, una "reconstrucció de l'edifici europeu" que permeti donar resposta a aquesta crisi. La trobada que els quatre mandataris europeus preveuen mantenir aquesta setmana pot servir, al seu parer, per traslladar al món el missatge que Europa "vol i té capacitat per salvar l'euro".

stats