EL NOU FINANÇAMENT
Política 15/05/2012

Duran i Navarro fan pinya per frenar Mas

El congrés d'Unió d'aquest cap de setmana ha posat de relleu que Duran torna a buscar perfil propi i començarà pel pacte fiscal. En els pròxims dies es reunirà amb Pere Navarro per buscar el consens

Oriol March / Pere Martí
4 min
L'HORITZÓ DE DURAN
 El líder d'Unió ha marcat perfil propi en el congrés i ha demostrat que el seu horitzó no té per què coincidir amb el d'Artur Mas.

BARCELONA.El líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, buscarà directament el consens sobre el pacte fiscal amb el PSC després dels fracassos de les reunions entre Artur Mas i Pere Navarro. Mas també el vol, però la seva estratègia requereix aconseguir una Hisenda pròpia que doni a Catalunya la clau de la caixa, cosa que el PSC no accepta perquè aposta per una Agència Tributària compartida amb l'Estat però amb presidència catalana, tal com estableix l'Estatut. El president ha dissenyat un pla B que inclou convocar un referèndum o unes eleccions anticipades, si Rajoy rebutja la proposta catalana, per després desbordar la legalitat amb una llei sobre la Hisenda pròpia al Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest context, la crida al consens que va fer Josep A. Duran i Lleida i especialment la invitació al PSC és un desafiament a l'estratègia seguida per Mas. El president de la Generalitat s'ha reunit dues vegades amb Pere Navarro, el 27 de desembre de l'any passat i el 27 d'abril d'enguany. Entre les dues reunions, el president "no s'ha mogut" de la seva inicial, segons fonts socialistes. Després de la segona reunió, el portaveu del govern, Francesc Homs, va advertir als socialistes que al Parlament hi ha majoria suficient per tirar endavant l'acord, en referència a la resolució de la comissió del concert econòmic que té el suport de CiU, ERC i ICV. Els socialistes van interpretar aquestes paraules com un intent d'exclusió del consens i des d'aleshores no hi ha hagut cap contacte més. De fet, des del Govern s'admet obertament que aquella reunió no va anar bé. Gens bé.

Possible escletxa

De fet, en el mateix congrés, Duran ja va contactar amb Antonio Balmón, home fort del PSC, per parlar, cosa que van fer diumenge a la tarda, quan Pere Navarro va trucar Duran per felicitar-lo pels resultats del congrés. Els dos polítics van acordar veure's, però encara no han fixat el dia a l'agenda. El gest de Duran va ser molt ben rebut ahir a la reunió del secretariat del PSC, que el va acollir com aigua beneïda. Primer perquè els treu de l'ostracisme polític en què els havia situat CDC i després perquè hi veuen un filó per obrir una escletxa dins la federació entre convergents i democristians. També va ser ben valorat el fet que Unió es desmarqui de la "gesticulació" independentista de CDC i recuperi l'aposta confederal com a model d'Estat.

En la roda de premsa posterior al secretariat, Pere Navarro no va dubtar a valorar de manera "molt positiva" la invitació de Duran i va recordar que el PSC sempre havia defensat un "ampli consens" parlamentari al voltant del pacte fiscal perquè és l'única manera d'afrontar amb unes mínimes garanties la negociació davant el govern de Mariano Rajoy, que governa amb majoria absoluta. El líder del PSC va explicar que la reunió servirà per explorar si hi ha "marge d'acord" davant la "deriva" d'Artur Mas, "que porta a un carreró sense sortida".

Navarro també va aprofitar per queixar-se del to de les rodes de premsa del portaveu i va destacar que "en el to i en el fons" són molt diferents de l'actitud de Duran i fins i tot de Mas, tot i que per al líder del PSC el president de la Generalitat està equivocat i "ha de rectificar".

Noves aliances

L'anunci de la reunió va ser gairebé simultani per part del PSC i d'Unió. El secretari general democristià i conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, va esperar a la part final de la seva intervenció després del primer comitè de govern posterior al congrés d'Unió per avançar la trobada entre Duran i Navarro. "La relació amb el PP, amb qui hem pactat en aquesta primera part de legislatura, s'està afeblint", va reconèixer Pelegrí.

Des que Rajoy va conquerir la Moncloa i s'ha mostrat inflexible davant les reivindicacions catalanes -el pacte fiscal i els impagaments de quantitats establertes a l'Estatut-, les relacions entre CiU i PP s'han refredat. Han seguit aprovant lleis junts al Parlament, com la norma d'estabilitat pressupostària que es va aprovar la setmana passada, però el corrent de fons indica distanciament. Tant, que ahir Pelegrí va obrir la porta a acabar la legislatura amb "noves aliances".

ERC? PSC? El secretari general no ho va respondre, però amb la reunió entre Duran i Navarro les preferències d'Unió semblen definides. Ja el 2008, poc després del congrés que els democristians van celebrar aquell anys, les cúpules dels dos partits es van trobar a la seu d'Unió. Aleshores no hi havia en dansa el pacte fiscal, sinó la resposta a la sentència del Tribunal Constitucional (TC) contra l'Estatut, que es va produir dos anys després.

Els democristians, com van fer ahir, apel·laven a un "esperit" d'unitat davant d'una cruïlla com aquella. Incloent-hi el pacte fiscal i una crisi econòmica sense precedents com l'actual, l'equació és la mateixa que va fer servir ahir Pelegrí. "El moment és complicat i cal exhibir unitat davant la ciutadania", va insistir.

Aquella reunió del 2008 va aixecar polseguera a CDC. Aquesta tampoc deu fer cap gràcia als dirigents sobiranistes del partit, però cap d'ells s'hi va voler pronunciar ahir en públic. Encara couen les tensions produïdes dissabte, quan Duran va equiparar la independència amb una ficció i membres de l'executiva convergent, com Josep Rull -secretari d'Organització- i Ferran Falcó -president de la federació de Barcelona-comarques- van criticar-ho a Twitter. Ahir, silenci total.

En tot cas, però, qualsevol rebaixa del model de pacte fiscal que surti de la reunió Duran-Navarro serà mal rebuda per CDC. Perquè, com han insistit en els últims mesos, no es pot renunciar de cap manera a tenir la clau de la caixa. Encara que fer-ho sumi el PSC.

stats