CAP AL 20-N
Política 01/11/2011

Duran retreu al PSC que tingui les retallades com a "únic argument" electoral "d'arruïnar" Catalunya

"Si tinguéssiu una mica de vergonya, miraríeu de parlar-ne el mínim possible", diu als socialistes

Acn
3 min
Duran atenent els mitjans ahir a Vilassar de Mar.

BarcelonaEl cap de llista de CiU a les eleccions generals, Josep Antoni Duran i Lleida, ha retret aquest dimarts al PSC que tinguin com a "únic argument" electoral les retallades per "atacar" la federació nacionalista quan van "llençar la casa per la finestra" i van deixar "el país arruïnat". "Si tinguéssiu una mica de vergonya, miraríeu de parlar-ne el mínim possible", els ha dit als socialistes, a qui ha enviat una "carta oberta".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la missiva, Duran retreu als socialistes que facin "demagògia" amb "uns ajustos que fem per necessitat i no per ganes" i que ha assegurat que fan "encara que ens pugui costar algun vot". A més, ha recordat que l'Estat va demanar al Govern "el doble de retallades". Un dia després que el PSC critiqués les retallades del Govern en sanitat coincidint amb què aquest dilluns era un dels cinc dies que els vuit hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS) funcionen com un dia festiu, Duran ha carregat contra el PSC per tenir "l'únic argument" de les retallades per carregar contra CiU.

El candidat de CiU ha recordat que el govern espanyol va demanar a la Generalitat una rebaixa del 20% de la despesa per arribar a l'1,3% del dèficit públic. "Aquesta és la vostra proposta, el doble de retallada", ha asseverat, tot afegint que el Govern "es va plantar i va dir que ni parlar-ne". Duran ha afegit que la Generalitat va reduir la despesa en 3.000 MEUR però que el secretari d'estat d'Hisenda, Carlos Ocaña, va demanar que aquesta reducció fos de 6.000 MEUR. I ha recordat que el candidat del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, "va afirmar que la reducció del dèficit era irrenunciable, ir-re-nun-ci-a-ble".

Duran ha assegurat que la Generalitat ha hagut de fer una "obligada reducció de despesa forçada per la mala gestió del tripartit i per la imposició del govern espanyol socialista" i, a més, ha xifrat en 4 MEUR els interessos diaris que ha de pagar la Generalitat aquest 2011 i en 6 MEUR el que haurà de pagar diàriament el 2012.

El candidat de CiU ha remarcat que s'han hagut de baixar "totes" les partides de la Generalitat, també les de sanitat, ensenyament i polítiques socials, tot i que "l'import pressupostari d'aquests departaments van guanyar pes en el conjunt dels comptes públics". A més, ha recordat que, mentre la Generalitat ha rebaixat un 6,9% la sanitat, "l'Estat l'ha reduït un 8%", i que la reducció en ensenyament ha estat del 7,6% per part de la Generalitat i del 7,8% a l'Estat. Mentrestant, ha afegit, el pressupost del ministeri de Defensa, amb Carme Chacón de titular, "només s'ha rebaixat un 7%, com si els vaixells, els tancs i les armes en general fossin garants de l'estat del benestar que els socialistes empareu".

Josep Antoni Duran i Lleida també ha retret als socialistes catalans "falta de coratge" a Madrid per reclamar el pagament del fons de competitivitat i ha afegit que l'Estat "no ha liquidat l'import de l'aplicació de la disposició addicional tercera de l'Estatut". També ha posat sobre la taula el dèficit fiscal de Catalunya, que ha xifrat en 16.500 MEUR anuals.

Per això, Duran ha acusat els socialistes d'haver deixat "arruïnat" el país i els retreu que ara utilitzin les retallades com a argument electoral. "No teniu més per oferir com a argument electoral que acusar CiU de desmantellar l'estat del benestar social? Si tinguéssiu una mica de vergonya, miraríeu de parlar-ne el mínim possible", ha dit, tot avisant-los que "us llanceu pel camí de la demagògia i renuncieu a l'actiu que teníeu de cultura de partit de govern".

"Us quedeu tan amples, criticant-nos dia sí dia també, afirmant que ens volem carregar l'estat del benestar que vosaltres heu deixat en estat de coma", ha reblat, "rieu-vos-en, dels ajustos que per la vostra mala gestió hem d'administrar ara!".

A més, Duran ha assegurat que els socialistes han "conreat", amb la seva "ineficaç política econòmica", una possible majoria absoluta del PP davant la qual creu que Catalunya no pot estar "contenta". En aquest sentit, ha garantit que no oblida "els greuges contra els catalans" per part dels populars i ha dit que no pensa "silenciar" la seva actitud tant davant de la crisi com davant de Catalunya.

"Sabem que, de la mateixa manera que vosaltres heu arruïnat la Generalitat, moltes famílies i persones", ha dit als socialistes, "el PP es passarà de frenada reduint els drets nacionals i personals". A més, Duran ha responsabilitzat PP i PSOE d'haver arribat a "acords contra Catalunya" en qüestions com les infraestructures o pactant "amb nocturnitat i traïdoria" la reforma de la Constitució.

Duran ha dit confiar que Catalunya "no permeti" que el PP tingui majoria absoluta i ha advertit el PSC que "el contrapès al futur govern" no passarà per ells, sinó per la federació nacionalista.

stats