Política 21/01/2014

Duran afirma que la mesa ha avalat la constitucionalitat de la consulta en tramitar la petició del Parlament

Adverteix que l'aprovació o rebuig de la proposta depèn únicament de la "voluntat política" del PP i del PSOE

Ara/acn
3 min

MadridEl portaveu de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, ha afirmat aquest dimarts que el fet que la mesa del Congrés hagi qualificat i donat llum verda a la tramitació de la proposició de llei del Parlament per al traspàs de competències sobre la consulta demostra la "constitucionalitat" de la proposta. Segons Duran, l'aprovació o rebuig de la proposta depèn únicament i exclusivament de la "voluntat política" de les dues principals formacions espanyoles. A títol personal, també ha rebutjat l'opció d'endarrerir el debat de la iniciativa del Parlament sobre dació en pagament per accelerar la de la consulta, i ha apostat per la proposició conjunta dels grups.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En roda de premsa al Congrés dels Diputats, Duran ha recordat que el text aposta per un traspàs de competències per la via de l'article 150.2 de la Constitució, i per tant "si realment, tal com es diu per part del govern i del PSOE, la iniciativa que pretén substanciar el Parlament fos anticonstitucional, la mesa hauria pogut procedir a no admetre-la i sol·licitar als autors que la reconverteixin", tal com va passar arran d'una proposició de Bildu i ERC sobre el dret a l'autodeterminació, quan la mesa la va rebutjat dient que era una reforma encoberta de la Constitució.

Segons Duran, "l'actitud de la mesa d'avui avala els que argumenten que el que s'està sol·licitant no va en contra de la Constitució", perquè si fos així "la mesa hauria pogut rebutjar a tràmit l'admissió". En aquest sentit, ha recordat que la petició del Parlament és per fer una consulta "no vinculant" sinó "consultiva", i per tant "no obliga ni està pretenent suplir el conjunt de la societat espanyola".

"Estem davant una qüestió política" que "si hi ha voluntat política es podria aprovar en aquesta cambra, i si no n'hi ha, com sembla per part del PP i del PSOE, no tindrà èxit la iniciativa", ha dit.

El portaveu de CiU a Madrid també ha posat en dubte que el govern espanyol pugui vetar la proposició en el mes que té de termini per presentar al·legacions i sol·licitar a la mesa que aturi qualsevol projecte sempre que suposi un increment de la despesa. "La despesa d'aquesta consulta està contemplada al pressupost de Catalunya, i el Consell de Garanties Estatutàries ja va rebutjar el recurs que li va presentar el PPC", ha recordat.

Duran prefereix no ajornar l'altra proposició del Parlament

Contràriament a la possibilitat que ha deixat oberta el portaveu del PP, Alfonso Alonso, Duran no és partidari d'endarrerir el debat de l'altra proposició de llei que el Parlament té pendent de debatre al Congrés per accelerar els terminis de discussió de la de la consulta, com és el cas de la de la dació en pagament. Segons ha apuntat "a nivell personal", això "l'únic que faria és alimentar les tesis que diuen que l'únic que ens preocupa és el tema de la consulta i no les qüestions del dia a dia de les persones".

Aposta per una proposició conjunta de CiU, ERC i ICV

Per aquest motiu, ha apostat perquè els grups parlamentaris de CiU, ERC i ICV substanciïn la proposició conjunta dels grups recollint el mateix text, fet que situaria el debat al mes de març. "Jo crec que no s'ha d'esperar que es debati la proposició de llei que acaba de presentar el Parlament", sinó que "s'ha de fer abans", malgrat que no ha avançat si les tres formacions registraran el text aquesta setmana o la que ve.

El calendari també està en mans del grup del PP

Segons Duran, el calendari també està en mans del grup parlamentari del PP, que si vol pot accelerar el debat evitant presentar nous projectes de llei –com ha fet aquest dimarts–, que se situen a l'agenda per davant de la discussió de la proposició del Parlament. A més, ha recordat, hi ha dos projectes de les Corts valencianes que es preveu que es vegin abans que no pas el del Parlament, però que han estat ajornats ja en dues ocasions.

stats