18/04/2013

Duran situa la UE en la tesi de la consulta només pactada

1 min

Brussel·les.La carpeta catalana es va desplegar ahir en un dels principals despatxos de les institucions comunitàries, el del president del Consell Europeu, el belga Herman van Rompuy. El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, va defensar a Brussel·les la voluntat del Govern de celebrar una consulta per exercir el dret a decidir. El líder d'Unió no va voler explicar quin missatge li va traslladar el seu col·lega democratacristià, però va subratllar que les dues posicions "no estan allunyades".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'entrevista és significativa perquè suposa la posada de llarg davant la Unió Europea del full de ruta de la Generalitat, pactat amb ERC, per a aquesta legislatura. Dilluns el president Artur Mas també serà a la capital europea, on s'entrevistarà amb els comissaris d'Interior, Educació i Energia. L'endemà hi serà el lehendakari, Iñigo Urkullu.

El portaveu de CiU a Madrid va deixar clar que la seva visita no era exclusivament per parlar del projecte nacional, sinó per buscar solucions als problemes econòmics i socials del país i "del conjunt d'Espanya". No obstant, va assegurar que Van Rompuy es va interessar per la situació política catalana i ell li va reafirmar la decisió de convocar la consulta d'autodeterminació durant aquest mandat.

Un aval 'de facto'

La bona sintonia entre els dos dirigents pot suposar, de facto , un aval implícit a les tesis de Duran, partidari de buscar una via pactada amb l'estat espanyol per poder portar-la a terme de manera "legal". "La UE el que té clar són les seves regles", va afirmar. Avui es veurà amb el primer ministre d'Irlanda, Enda Kenny.

stats