POLÍTICA
Política 30/11/2012

Duran insisteix en la necessitat d'explorar un acord amb el PSC

Avisa ERC que els pressupostos hauran de contenir mesures de reducció del dèficit i que Unió també farà sentir la seva opinió davant un eventual acord. Condiciona "l'aspiració i ambició" del país al marc legal espanyol

Ara
2 min
DURAN HA REBAIXAT EL TO   El líder d'Unió, a la foto en el seu discurs de presentació del programa de CiU  fa uns dies, ha rebaixat en les últimes hores el to de les seves discrepàncies amb Mas. Dimarts va lamentar que PP i ERC "instrumentalitzessin" les seves paraules.

Barcelona"És interessant parlar amb la tercera força, el PSC, per veure si és possible trobar punts de coincidència i fins a quin punt ells també estan disposats a assumir responsabilitats". D'aquesta manera, el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha insistit en una entrevista a Onda Cero que CiU ha d'explorar un acord amb el PSC, malgrat que CDC es decanta clarament per bastir un acord d'estabilitat amb ERC. Duran ha advertit ERC que caldrà veure quines condicions posa per tancar un acord per als pressupostos, que ha deixat clar que hauran de contenir mesures de reducció del dèficit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No em serveix només que em diguin que [ERC)] aprovarà els pressupostos si a continuació no concretem les directrius dels pressupostos", i "ens agradi o no ens agradi, han de contenir mesures de contenció del dèficit, que alguns, en el seu dia, van ser els responsables d'originar", ha etzibat el líder democristià, que ha retret que l'electorat no hagi tingut en compte els set anys de tripartit: "Curiosament, els electors han validat tant ICV com ERC amb ascensos notables, oblidant el que van ser set anys de tripartit".

Per tot plegat, i malgrat la clara tendència de CiU a buscar els acords prioritàriament amb el primer partit de l'oposició, ERC, Duran ha alertat que "la responsabilitat de CiU no és només ser al Govern, sinó governar amb determinades polítiques imprescindibles, i cal veure si serà o no possible amb ERC o amb el PSC". Això sí, ha tancat la porta a la dimissió d'Artur Mas, com reclama el PSC per parlar d'un pacte.

Ambicions condicionades per la llei

Pel que fa al referèndum d'autodeterminació, el líder d'Unió ha avisat que en qualsevol cas, la consulta d'autodeterminació −"que no equival a independència"− ha d'estar condicionada al marc legal: "La gent té dret a una aspiració i a una ambició, i aquesta ambició ha de poder tenir un desenvolupament i empara legals, si no, quedarà allà l'ambició i el problema". I per això s'ha mostrat partidari d'"intentar canviar la llei". Ha assegurat que no té "la sensació, almenys encara", que ERC estigui marcant l'agenda de CiU en matèria sobiranista.

Pel que fa a l'esquerda que podria provocar entre CDC i UDC un acord amb ERC, Duran ha assegurat que "hi ha punts en comú amb Convergència, molts, i només faltaria en aquests moments de certa inestabilitat que Convergència i Unió trenqués per acabar de dinamitar el mapa polític català i l'estabilitat a Catalunya". "No sé quina situació de futur hi pot haver; parlo del present, independentment que, lògicament, Unió ha de fer sentir la seva veu on li correspongui respecte a la seva posició en relació amb els pactes i els continguts dels pactes", ha conclòs.

stats