LES FINANCES DE LA GENERALITAT
Política 29/04/2011

Duran admet que la negativa de l'Estat al fons de competitivitat és “legal”, però no lleial

No es creu la unitat pel fons de competitivitat i recorda que el PSC mai va denunciar el govern "amic"

Acn
2 min

BarcelonaEl secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, no es creu la unitat per reclamar el fons de competitivitat al govern espanyol. Així ho diu aquest divendres en la seva carta-web als militants d'UDC, on recorda que el PSC "s'ha col·locat al capdavant de la manifestació" però mai en els darrers set anys ha acudit als tribunals exigint al govern "amic" el pagament de despeses derivades del principi de lleialtat institucional, com pot ser el cas de la Llei de dependència o el cobrament de la disposició addicional tercera de l'Estatut. Davant de la petició del PSC de portar el govern espanyol als tribunals, Duran ha argumentat que la negativa de Madrid és legal, tot i que no lleial.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Duran ha constatat en la seva carta-web que al voltant de la reclamació del fons de competitivitat "hi ha una unitat que costa de creure". Pel que fa el PP, ha subratllat que assumeix la demanda del govern de Catalunya perquè també demanen aquest fons altres comunitats governades pels populars, perquè així es posa al costat dels catalans quan van carregar contra el model de finançament per considerar-lo un "greuge" per a la resta d'autonomies, i per tenir així una raó per "atacar i afeblir" l'adversari, José Luis Rodríguez Zapatero.

Sobre el PSC, ha remarcat que "s'ha col·locat al capdavant de la manifestació" i fins i tot parla d'anar als tribunals, alineant-se així amb la posició expressada per la presidenta de la comunitat de Madrid, la popular Esperanza Aguirre. Però, de fet, ha afegit, "mai en els darrers set anys, els socialistes han acudit als tribunals exigint al govern amic socialista de Madrid" el compliment del pagament de les despeses derivades del principi de lleialtat institucional (Llei de dependència) o de l'addicional tercera de l'Estatut.

Duran argumenta davant de la petició d'anar a la justícia que la decisió del govern espanyol d'ajornar el pagament fins al 2013 és legal tot i que no sigui lleial, perquè l'acord de finançament apunta que el pagament és "optatiu i no obligatori" fins al 2013, i així ho van votar PSC, ERC i ICV. "Per tant, si el govern no paga, ho fa amb una excusa legal i emparant-se amb una llei que el tripartit va secundar", ha reblat. A més, ha lamentat que això ara "sembla que vingui de nou" i, mentre ara els socialistes catalans "es fan els ofesos i volen donar lliçons al Govern de CiU", ells mateixos van votar a favor d'uns pressupostos que no consignaven ni un euro per aquest fons.

stats