Política 12/08/2012

Duran allunya CiU d'ERC fent una crida a fugir de la "basquitis"

S.g.
2 min

BARCELONASi bé el sistema de finançament que reivindicarà el Govern a Madrid beu de l'essència del concert basc, ahir el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, va negar que Catalunya s'hagi emmirallat en el model d'Euskadi. "El pacte fiscal és un model propi, no el concert basc. Inclou pagar serveis de l'Estat i solidaritat. Deixem de banda la basquitis", va reclamar el líder d'Unió pel Twitter.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les afirmacions de Duran xoquen amb les que han fet últimament dirigents de CDC. Desvinculant el pacte fiscal del concert, el democristià es contradiu amb l'intent que han fet en els últims dies diversos dirigents de CDC per acostar-se a ERC. Els convergents són conscients que, un cop es reprengui l'activitat política al setembre, el Govern s'haurà d'esmerçar a atreure els republicans si no vol tornar a aprovar uns pressupostos amb el suport d'un PP de qui ara està més distanciat que mai. "Deixin descansar la gent a l'estiu", va demanar Duran després que el secretari d'organització de CDC, Josep Rull, i el conseller d'Interior, Felip Puig, fessin declaracions aquests últims dies per picar l'ullet a ERC.

El portaveu de CiU al Congrés va reconèixer que no espera cap tipus de complicitat ni del PP ni del PSOE en la reivindicació del pacte fiscal, però sí que s'aferra encara als socialistes catalans. "El PSC n'ha tingut -de complicitats-, però li demano un esforç més", va dir. Tot i això, va recordar que són els catalans els que, donant resposta a la crida que va fer Artur Mas, s'han d'implicar en la reivindicació perquè tingui èxit a Madrid. "Ningú de fora ens ajudarà, ni de la resta de l'Estat ni d'Europa. Dependrà de nosaltres", va etzibar. De fet, CiU té previst l'Onze de Setembre com a data per donar el tret de sortida a la seva campanya de mobilització ciutadana sobre el pacte fiscal per sumar suports socials.

Estirada d'orelles de Candini

Les picabaralles entre dirigents de CDC i Unió per Twitter van indignar la portaveu adjunta de CiU al Senat, Montserrat Candini. La dirigent convergent va advertir que la política independentista no es pot fer "a cop de Twitter" i amb declaracions "a cop de calor d'estiu" perquè són actituds que no beneficien el debat ni la reflexió. Tot i això, va recordar a Duran i a Unió que no pot negar l'autodeterminació perquè consta en els seus estatuts.

stats