POLÍTICA
Política 05/10/2012

Duran: "Espanya no va ser capaç de copsar la realitat de les colònies i les va perdre"

El cap de files de CiU a Madrid demana prudència i evitar la radicalitat. Subratlla que Catalunya ha d'evitar la ruptura social i defensa que el contingut de la pregunta a fer en la consulta requereix temps i modular-la en funció dels esdeveniments, però també avisa que "reduir-ho tot al blanc o negre pot donar la victòria demà i portar demà passat el fracàs"

Ara / Acn
2 min
Última reunió de l'executiva de CiU amb Artur Mas, Jordi Pujol i Josep A. Duran i Lleida

BarcelonaEl secretari general de CiU i president d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, ha cridat a la prudència i a evitar la radicalitat en el procés d'autodeterminació català que s'ha encetat. "Reduir-ho tot al blanc i el negre ens pot donar la victòria demà i portar-nos demà passat al fracàs", ha dit. En la seva carta web als militants d'Unió, Duran ha volgut calmar els ànims i reclamar diàleg amb tothom i "no trencar el país per la meitat". En aquest punt, ha celebrat les últimes intervencions del president de la Generalitat, Artur Mas, avisant que calen grans majories. Ha subratllat que el contingut de la pregunta a consultar requereix temps i "modular-la" en funció de l'evolució dels esdeveniments.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la carta, Duran insisteix que el procés s'ha encetat perquè Rajoy, més enllà de rebutjar el pacte fiscal, "va tancar la porta al diàleg". "Rajoy ni tan sols va tenir la intel·ligència política de presentar-se com un estadista que sap que hi ha un problema i vol que se'n parli per intentar resoldre'l per sobre dels interessos dels "barons" del seu partit", deplora Duran.

Paral·lelisme colonial

Pel líder de CiU a Madrid, el govern espanyol "no entén el que passa" malgrat que "molts l'hem advertit". "A finals del XIX va passar també amb les colònies. Espanya no va ser capaç de copsar-ne la realitat i les va perdre", afegeix.

A més, assegura que el dret a l'autodeterminació que el president Artur Mas defensa que ara ja s'ha d'exercir, l'ha defensat Unió els últims 81 anys. Ara bé, també insisteix que dret a l'autodeterminació "no equival necessàriament a independència". "I no cal dir que el contingut de la pregunta a formular requereix temps i que cal modular-la en funció de l'evolució dels esdeveniments", assegura, i posa com exemple Escòcia, que encara no ha definit el contingut concret de la pregunta, si es donarà més d'una opció, malgrat que el cert és que els nacionalistes de l'SNP insisteixen que ha de ser una pregunta clara sobre si Escòcia ha de ser o no un estat.

Consulta sí o sí

Després de deixar clar que Mas demanarà permís a l'Estat per fer el referèndum, però que si no l'obté caldrà igualment fer una consulta en base a la llei catalana, Duran es pregunta: "per què el govern central no deixarà fer un referèndum? No hi ha res més democràtic que deixar que el ciutadà s'expressi sobre els grans temes. Li fa por la democràcia? Aquí rau la diferència entre societats democràtiques com la canadenca o la britànica, o els seus governs, i la societat espanyola. És qüestió de solera democràtica!".

A més, després d'assegurar que està mantenint moltes converses de nivell internacional entorn al procés, també afirma que els diaris anglosaxons que presenten el cas català com un fet desestabilitzador de les institucions espanyoles no és que estiguin al costat de la causa catalana, sinó que busquen enfonsar l'euro.

stats