CAP AL 20-N
Política 23/09/2011

Duran proposa un model electoral proper a l'alemany, amb doble urna

Considera que les llistes tancades tenien sentit als inicis de la democràcia, però no ara. Aposta perquè en una urna es triï el diputat de districte i en l'altra un partit

Sara González
1 min

BarcelonaEl candidat de CiU a les eleccions espanyoles, Josep Antoni Duran i Lleida, ha defensat aquest divendres la necessitat d'una reforma de la llei electoral que desbloquegi les llistes. Després de la reunió del comitè de campanya per tractar sobre qualitat democràtica, Duran ha explicat que el programa de CiU apostarà per un model electoral proper a l'alemany, amb doble urna: una per triar el diputat de districte i una altra per triar el partit polític.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cap de files de CiU a Madrid ha defensat que les llistes tancades tenien sentit a l'inici de l'actual període democràtic, però no ara. També s'ha posicionat en contra de la circumscripció electoral única perquè aniria en detriment de la diversitat política i només beneficiaria el bipartidisme. Però més enllà, ha apostat perquè les circumscripcions no necessàriament coincideixin amb les províncies, sinó que puguin ser més petites.

També ha considerat que el Senat tal com està plantejat avui per avui “no serveix, no té utilitat”, de manera que s'hauria de convertir en una autèntica cambra de representació territorial. El cap de llista de CiU també ha reclamat que la Generalitat gestioni totes les infraestructures de Catalunya, encara que siguin titularitat de l'Estat. Es tracta de recuperar el concepte d'“administració única”.

Altres de les propostes que Duran vol incloure en el seu programa electoral són l'elaboració d'un projecte de llei d'accés a la informació perquè tots els ciutadans puguin consultar qualsevol tràmit administratiu i impulsarà la creació d'una oficina parlamentària de control del pressupost de l'executiu perquè els ciutadans puguin consultar en qualsevol moment com es gasta l'Estat els diners.

stats