Duran: "No conec la CUP i no reconec CDC"

El cap de llista dels d'Unió el 20-D s'obre a participar en el govern espanyol si s'accepten els "compromisos" dels democristians

Unió ha presentat els seus compromisos de cara la propera legislatura al Congrés de Diputats en el primer dia de campanya electoral. El cap de llista el 20-D, Josep Antoni Duran i Lleida, ha lligat l' acceptació de les seves propostes a la participació dels democristians en la governabilitat d'Espanya. "És igual qui, PSOE o PP si accepten els compromisos", entre ells, la disposició addicional catalana que proposen per resoldre el conflicte democràtic entre Catalunya i Espanya. "L'objectiu no és ser al govern sinó resoldre els problemes dels catalans", ha assegurat Duran.

Els democristians han escollit el recinte Modernista de l'Hospital Sant Pau per presentar les seves "solucions" a la situació política i econòmica. Uns compromisos presentats pel candidat Josep Antoni Duran i Lleida, acompanyat de membres de la llista, com el número dos Josep Sánchez Llibre, i els membres del comitè de govern encapçalats pel secretari general, Ramon Espadaler.

Duran, crític amb la situació política, ha carregat contra CDC lamentant la "pèrdua de la moderació" dels seus exsocis de federació. "Em sento incapaç d'entendre absolutament res, no puc entendre que CDC negociï uns pressupostos amb la CUP", en al·lusió al pla de xoc social que Junts pel Sí ha presentat a l'esquerra alternativa per arribar a un acord per la investidura, tal com avança aquest divendres l'ARA. "No conec a la CUP i no reconec CDC", ha assegurat, una idea que ja ha expressat el líder d'Unió en la seva habitual  carta web de cada divendres.

Una disposició "catalana" a la Constitució

Els democristians proposen una solució quirúrgica a l'encaix entre Catalunya i Espanya que passa per afegir una disposició addicional a la Constitució que reconegui la realitat nacional catalana i blindi les competències de la Generalitat de cultura, ensenyament i llengua. A més, proposen un concert econòmic que augmenti els recursos de les institucions catalanes i així "donar resposta a les necessitats" de la ciutadania. Això sí, sense negar la "solidaritat" amb les comunitats autònomes.

"La nostra proposta és més senzilla que una reforma íntegra de la Constitució, que saps com comença però no com acaba", ha dit Duran i Lleida, criticant el PP per la manca de respostes a les reivindicacions catalanes.

Ocupació i la família

"El compromís passa per ser la legislatura de l'ocupació, que garanteixi la creació de feina", ha assenyalat Duran. Unió proposa mesures que passen per la "flexiseguretat" en el mercat laboral: no anar més enllà en la reforma laboral del PP i fomentar la seguretat en el lloc de treball -ha explicat. També ha fixat com a prioritat el suport a autònoms i petites i mitjanes empreses, alhora que donar suport al desenvolupament, la ciència lligada a l'empresa i a la recerca. Un dels negocis que prioritza Duran és la rebaixa de l'IVA al sector de la perruqueria, estètica i els serveis de gimnàs, alhora que aposta per la reducció de l'IRPF a les classes mitjanes.

En l'àmbit de la família, proposa més conciliació familiar i laboral, a més d'augmentar els permisos de paternitat i maternitat.

Regeneració democràtica

Duran ha lligat l'"erosió" del sistema polític i institucional a la proliferació de casos de corrupció. És per això que ha demanat més transparència i una modificació de la llei de contractes del sector públic que "impedeixi" les males pràctiques. També ha apostat per una reforma de la llei electoral a l'estil del model alemany, un sistema de doble vot que permeti als electors escollir els diputats en circumscripcions petites i, alhora, triar un partit a través de demarcacions mes grans.