ELECCIONS ESPANYOLES
Política 18/10/2011

Duran admet que li sorprèn que el Cercle d'Economia obviï el pacte fiscal

El candidat de CiU ha exposat les seves mesures econòmiques als representants dels autònoms

Acn
3 min

BarcelonaEl candidat de CiU a les eleccions generals, Josep Antoni Duran i Lleida, ha reconegut que li sorprèn que el Cercle d'Economia hagi obviat el pacte fiscal en el seu últim informe, quan fins i tot el PP, ha remarcat, "reconeix que hi ha un dèficit a Catalunya i que s'han de fixar límits a la solidaritat". "Em sembla que seria lògic que en aquests moments, el cercle parlés del pacte fiscal", ha dit en roda de premsa després d'exposar les seves mesures econòmiques a la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya de la UGT i a la Unió de Professionals i Treballadors Autònoms. Les dues organitzacions li han agraït la feina feta a Madrid els últims tres anys i mig en favor dels autònoms.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder d'UDC ha assegurat que respecta l'opinió del cercle, i ha afegit que espera que aquesta entitat representativa de la societat civil sí que parli del pacte fiscal més endavant. "Però tampoc li diré al cercle el que ha de fer", ha apuntat. El Cercle d'Economia va presentar dilluns el seu últim informe i va argumentar que el pacte fiscal era la proposta d'un sol partit i que la prioritat ara és sortir de la crisi.

Duran s'ha reunit aquest dimarts amb els representants dels autònoms per presentar-los les seves propostes en matèria econòmica, especialment dirigides al seu col·lectiu. Ha explicat que no ha parlat aquesta vegada sobre el pacte fiscal, tot i que el president de la Confederació de Treballadors Autònoms, Salvador Duarte, ha assegurat que "qualsevol entitat a Catalunya creu que el pacte fiscal suposaria un bon marc per millorar polítiques".

Per la seva banda, el secretari general de CiU ha remarcat el "grau de coincidència total" entre les propostes de la federació i les que li han traslladat les dues entitats, i ha reivindicat que si la paraula "autònom s'ha normalitzat a Espanya és gràcies a CiU".

Al seu parer, aquest col·lectiu és "clau de cara al creixement econòmic i a la generació d'ocupació", i per això és un "objectiu principal" per a la federació. Davant de la disminució de 50.000 autònoms a Catalunya i de 300.000 a Espanya en els darrers tres anys, ha proposat que l'ICO actuï quan la banca privada no funciona, és a dir, que no posi més dificultats a l'hora de facilitar crèdit que un banc o una caixa. Però a més, ha apostat per associar l'ICO a aquelles caixes d'estalvi que han estat intervingudes pel FROB amb l'objectiu de donar crèdit. "No té sentit que el FROB estigui en una entitat financera si aquesta no té com a objectiu facilitar el crèdit al sector privat, als autònoms", ha defensat Duran, que ha indicat que una entitat intervinguda, a efectes pràctics, és un banc públic.

D'altra banda, ha reclamat canviar la llei de l'IVA per seguir els criteris de caixa, crear un compte corrent tributari (que l'autònom no pagui a Hisenda si aquesta li deu encara més diners), incentivar fiscalment els inversors que apostin per la idea d'un jove emprenedor (Business Angels), desenvolupar l'estatut del treballador autònom, utilitzar l'ICO perquè les administracions públiques puguin complir amb la llei de morositat, i més diners per a les polítiques actives. En aquest punt, ha reclamat capgirar l'actual situació de preeminència de les polítiques passives i de subsidi.

Tant Duarte com el secretari general de la Unió de Professionals i Treballadors Autònoms, Sebastián Reyna, han demostrat la seva absoluta sintonia amb Duran, tot denunciant la falta de liquiditat, que només el 2% de les polítiques actives van dedicades a polítiques d'autoocupació i que calen més bonificacions per als nous emprenedors. Si no es recuperen un mínim de 180.000 autònoms, ha advertit Reyna, difícilment Espanya podrà sortir de la crisi.

stats