Política 24/02/2011

Duran acusa Zapatero de "deslleialtat" per la llei de la dependència

CiU indica que per cada euro que es gasta Catalunya en la llei de dependència l'Estat n'hauria d'invertir un altre, però només hi aporta 23 cèntims. Duran també ha exigit a Zapatero la creació de llocs de treball "al preu que sigui"

Miquel Codolar
1 min

MadridEl portaveu del grup de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran Lleida, ha acusat l'Estat de "deslleialtat" perquè mentre que la llei de la dependència preveia un model de cofinançament en què l'Estat havia d'aportar un euro per cada euro de les autonomies, "la realitat és que el 2011 per cada euro de Catalunya gastat en dependència l'Estat posarà 23 cèntims, i els 77 cèntims restants han de sortir dels pressupostos de la Generalitat", ha lamentat. Duran ha afegit que des del passat 1 de gener es van incorporar al sistema les persones amb dependència moderada, que són 140.000 nous beneficiaris de la llei, però els diners de l'Estat en l'atenció a la dependència inclou menys recursos que l'any passat. Duran ha lamentat un "model de despesa inviable" on "el gruix el paguen les autonomies i això perquè després vingui l'Estat a exigir la reducció del dèficit i de la despesa a les comunitats".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al final de la seva intervenció ha reclamat al govern espanyol la creació de més ocupació "al preu que sigui" perquè considera que ha de ser "la primera i principal proposta". També ha demanat racionalitzar les polítiques socials de l'Estat per prioritzar les polítiques de dependència o les polítiques de beques o les polítiques de l'habitatge. Finalment, ha exigit "practicar més la lleialtat institucional" amb les autonomies i arribar a un "pacte per la sostenibilitat amb alguna d'elles, per exemple sobre sanitat". Ha exposat que CiU considera que "només on no arriba la societat civil hi ha d'arribar l'Estat", però per fer-ho ha demanat mecanismes. Per això ha anunciat que el grup parlamentari de CiU presentarà una proposició de llei en aquesta direcció.

stats