EUSKADI BUSCA LA PAU
Política 29/04/2011

EA veu una cacera de bruixes en la impugnació de Bildu

El secretari general d'EA deplora que el Suprem només els doni quatre hores per presentar al·legacions. Dóna per fet que arribaran al TC i al tribunal d'Estrasburg

M.colomer
2 min

BarcelonaLa impugnació de totes les llistes de Bildu només es pot entendre en termes de “cacera de bruixes”. Així ho considera el secretari general d'EA, Pello Urizar, que en declaracions a Catalunya Ràdio ha considerat que no té “ni cap ni peus” considerar que Bildu és un pla B d'ETA, com defensa el govern espanyol. Per això, EA, Alternatiba i els independents que integren les llistes de Bildu alerten que s'enfronten a un procés polític, no pas jurídic, per bloquejar el gir polític que pot provocar a les institucions basques una candidatura abertzale unitària i desmarcada nítidament de qualsevol estratègia violenta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Arizar ha deplorat que fins aquest matí a les 8 h no han rebut comunicació oficial de la impugnació i el Tribunal Suprem espanyol els dóna de marge només fins a les 12 del migdia perquè els centenars de candidats impugnats –molts pel simple fet d'haver participat en manifestacions legals– presentin al·legacions personals. El poc marge de temps fa “materialment impossible” la resposta legal a la impugnació, ha admès. Així, ja ha donat per fet que recorreran al Tribunal Constitucional i arribaran al tribunal europeu de drets humans si els impedeixen presentar-se a les eleccions del 22-M.

El cas és que per primera vegada EA pot veure's il·legalitzada, cosa que rebutja fins i tot el mateix lehendakari, el socialista Patxi López. Ara bé, Peru Arizar ha descartat d'entrada una plantada general dels partits d'estricta obediència basca per no entregar directament les institucions al PP i al PSE.

En última instància, anul·lació

En una roda de premsa a Sant Sebastià, Urizar ha plantejat la possibilitat de sol·licitar "l'anul·lació de les eleccions" municipals i forals del 22-M si el Tribunal Suprem els impedís concórrer-hi i la justícia internacional els acabés donant la raó.

stats