Política 23/11/2020

El PSOE i Podem busquen una solució al conflicte pels pressupostos

EH Bildu convoca una assemblea dijous perquè les bases ratifiquin el suport als comptes estatals

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos. EFE

MadridDesprés de les múltiples friccions de la setmana passada, el PSOE i Unides Podem proven de llimar diferències en el si de la coalició després que el president espanyol, Pedro Sánchez, intentés diumenge posar pau reafirmant la “total confiança” en tots els membres del govern, també els d’Unides Podem. Després que el partit lila presentés per sorpresa una esmena als seus propis comptes de la mà d’ERC i EH Bildu per prohibir els desnonaments fins al 2023 es va generar una allau de retrets interns. Durant quatre dies els membres de la coalició es van llançar acusacions. La crida a l’ordre de Sánchez, però, ha sorgit efecte i en una setmana clau per encarrilar els pressupostos els socialistes i el partit lila han signat aquest dilluns una treva.

El secretari d’organització del PSOE i ministre de Transports i Habitatge, José Luis Ábalos, ha obert la porta a negociar una alternativa dins del govern per evitar l’esmena als comptes. A efectes pràctics, una nova moratòria antidesnonaments –actualment està prevista per decret llei fins al 31 de gener del 2021 per als lloguers– i també una modificació de la casuístiques que puguin acollir-se a aquesta normativa extraordinària que es va dictar durant el confinament. L’objectiu de Ferraz és evitar com sigui que Podem s’aferri a l’esmena de la mà d’EH Bildu i ERC, però el gest suposa una mirada de nou cap al bloc de la investidura, mentre que aquest dilluns la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha reconegut que cada cop veu “menys probable” acabar donant suport als comptes del 2021 perquè s’està imposant “l’ala radical” del govern espanyol.

Si els pressupostos es votessin demà, Ciutadans votaria no perquè no s’han frenat les “cacicades del separatisme”. Amb tot, els taronges prometen negociar fins a l’últim minut. I és que EH Bildu, de nou, ha tornat a sacsejar el tauler. El coordinador general dels abertzales, Arnaldo Otegi, ha anunciat aquest dilluns la convocatòria d’una assemblea general dijous perquè les bases ratifiquin el suport als pressupostos, una opció que ERC de moment descarta –la intenció és que una direcció ampliada amb el grup parlamentari a Madrid validi la direcció dels comptes estatals–. “Hem vingut a aturar la dreta i a guanyar drets”, va reivindicar Otegi sobre la necessitat de validar els comptes sense posar cap condició ni oferir un pacte a canvi. De fet, va recordar que ja van donar suport a la investidura de Pedro Sánchez: “Cal mantenir oberta la finestra d’oportunitat”.

En roda de premsa després de la reunió de la mesa política d’EH Bildu, Otegi ha defensat la negociació per fer “inviable que la dreta assalti el poder”, especialment Cs. Ábalos, però, ha assegurat que no havien promès contrapartides al partit abertzale pels pressupostos i ha puntualitzat que no comparteixen ni projecte ni història amb el PSOE. Però sí que ha contraposat la seva estratègia a la del PP, tancat en banda en la negociació. El líder del PP, Pablo Casado, ha acusat de bon matí Sánchez de “vendre fum” en la seva compareixença diumenge a la Moncloa i ha assenyalat que va demostrar que no tenia “cap tipus de moral quan diu que només li importen les sigles dels pressupostos".

Treva entre Sánchez i Iglesias

La intenció del PSOE de negociar amb Podem la moratòria antidesnonaments, que podria allargar-se fins al maig –fins a la fi de l’actual estat d’alarma– s’interpreta com una cessió per part de Ferraz. L’objectiu dels socialistes és que acabi caient l’esmena, i per això s’estan produint diverses reunions tècniques dins del govern espanyol, segons ha explicat Ábalos. La treva ha arribat després de la reunió habitual entre Sánchez i el vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, els dilluns a la Moncloa. Poques hores després de l’executiva, el ministre de Transports assenyalava que “dins del govern hi ha àmbit i possibilitat per arribar a un acord”.

Les esmenes del PP a Catalunya

Més retribució a la Guàrdia Civil i la Policia Nacional

El PP català ha presentat aquest dilluns les esmenes en clau autonòmica als pressupostos per "enfortir" la presència de l'Estat al territori. En concret, un augment en la retribució dels agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional i dels jutges i fiscals. "Per l'especial dificultat de treballar a Catalunya", ha justificat la diputada Cayetana Álvarez de Toledo, que ha comparat la situació catalana amb la del País Basc o Navarra. A més, els conservadors també han demanat un increment de personal a l'Alta Inspecció Educativa a Catalunya per "assegurar el compliment de la llei", ha dit Álvarez de Toledo; i també del SEPE, concretament, de 700 funcionaris més.

stats