EUSKADI BUSCA LA PAU
Política 22/02/2013

EH Bildu assisteix per primer cop en un acte d'homenatge a víctimes d'ETA a la cambra basca

La cap de files de la fromació, Laura Mintegi, ha participat en una ofrena floral en memòria de Fernando Buesa i Jorge Díez, morts per ETA fa 13 anys

Ara / Efe
2 min
L'homenatge a les víctimes en què hi han assistit dirigents d'EH Bildu

VitòriaLa coalició abertzale EH Bildu ha participat aquest divendres per primera vegada des que és present a la Cambra basca en un acte d'homenatge a víctimes d'ETA amb l'assistència del seu portaveu, Laura Mintegi, a una ofrena floral en memòria de Fernando Buesa i Jorge Díez, morts per ETA fa 13 anys. No és una dada menor en el procés de pau, tenint en compte que EH Bildu no s'ha fet esperar i ha participat en el primer dels actes d'homenatge a víctimes d'ETA des de l'inici de la desena legislatura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cert, però, és que partits integrants d ela coalició com EA o Aralar ja havien participat en multitud d'homenatges a víctimes d'ETA que han tingut lloc al Parlament en anteriors legislatures, si bé aquesta ha estat la primera ocasió en què hi participava com a tal la coalició, integrada també per l'esquerra abertzale hereva de la il·legalitzada Batasuna. A Laura Mintegi l'han acompanyat el líder d'EA, Pello Urizar, Dani Maeztu (Aralar), Belen Arrondo o Rafa Larreina, diputat d'Amaiur al Congrés.

Tots menys UPyD

L'acte, celebrat al costat de l'escultura dedicada a les víctimes situada a l'exterior de la seu parlamentària, ha durat uns dos minuts i ha conclòs amb un aplaudiment per part dels presents, entre ells el lehendakari, Iñigo Urkullu, els consellers del seu govern i parlamentaris de tots els grups excepte d'UPyD.

Aquest acte al Parlament s'ha convocat després que EH Bildu transmetés el PSE seu desig de ser a l'homenatge organitzat mitja hora més tard pels familiars de Buesa i Díez en el monòlit que es va erigir en el lloc de l'atemptat, a la zona universitària de Vitòria, però va expressar el seu temor a incomodar les famílies. Finalment la Junta de Portaveus va acceptar organitzar l'ofrena floral al Parlament amb el suport de tots els grups excepte d'UPyD, que considera que l'acte s'ha fet per "acomodar i blanquejar" EH Bildu. Segons el diari digital Naiz, després de l'homenatge oficial s'ha fet un acte privat de record organitzat per les famílies, en què també han assistit alguns parlamentaris d'EH Bildu.

stats