Política 13/05/2014

Esquerra Unida diu que sense sobrecostos a l'obra pública s'haurien evitat les retallades

El grup de l'Esquerra Plural, que inclou ICV, i Compromís-Equo volen una comissió d'investigació parlamentària

Europa Press
2 min

MadridEl portaveu d'Esquerra Plural (IU-ICV-CHA) al Congrés, José Luis Centella, ha reclamat una investigació parlamentària sobre els sobrecostos de les obres públiques a Espanya, que la ministra de Foment, Ana Pastor, ha xifrat en 8.000 milions només a l'última etapa del govern socialista, un excés de despesa que, d'haver-se evitat, hauria fet innecessaris les retallades socials aplicades aquesta legislatura, segons el dirigent d'IU.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Arran de les investigacions de la Fiscalia Anticorrupció i del Tribunal de Comptes al voltant dels sobrecostos en la construcció de la línia d'Alta Velocitat (AVE) a Barcelona, Esquerra Plural i Compromís-Equo, en representació del Grup Mixt, ja van registrar una petició al Congrés per crear una comissió d'investigació sobre aquests desajustos.

Centella ha recordat que durant mesos s'ha sostingut que els espanyols havien gastat per sobre de les seves possibilitats, però aquests desajustos en les factures de les obres públiques demostren que va ser l'Estat qui es va excedir en les seves despeses. Sense haver de pagar aquests milers de milions, ha dit, els ajustos que han patit els espanyols haurien estat innecessaris.

Pel dirigent d'IU, les obres de l'AVE a Barcelona han estat "un escàndol", però hi ha hagut més desajustos que revelen que "alguna cosa s'ha fet malament" amb les obres públiques a Espanya. El que volen saber és si darrere de tots aquests sobrecostos hi ha hagut " diner ocult" o fins i tot "finançament irregular" .

També el diputat de Compromís-Equo al Congrés, Joan Baldoví , considera que les paraules de la ministra de Foment, quantificant en 8.000 milions els sobrecostos de les cobres públiques dutes a terme en l'etapa de govern socialista confirmen la necessitat de crear una comissió parlamentària d'investigació per aclarir aquests excessos i depurar responsabilitats.

Segons la seva opinió, ara la comissió d'investigació "té més sentit que mai". "Hi ha certes formes d'actuar per part de l'administració i d'algunes empreses que no es poden tolerar, ja que aquests milions d'euros que s'han pagat de més en obres són els que el govern de Rajoy ha retallat al benestar de les persones”, sosté. “Cal triar entre saqueig, entre corrupció, entre sobrecostos o entre persones, i nosaltres ho tenim molt clar".

De fet, Compromís té intenció que la coalició Primavera Europea que encapçala per a les eleccions europees del proper 25 de maig redobli esforços davant la Comissió i els organismes oficials de la UE perquè "vigilin i penalitzin aquestes formes d'actuar que tant de mal estan fent a la societat".

stats