Política 14/10/2012

Les enquestes evidencien l'hegemonia sobiranista a Euskadi

El PNB i EH Bildu dominen i el PSE i el PP s'ensorren sense els efectes de la llei de partits, segons els sondejos d''El Correo' i 'Gara'

Ferran Casas
1 min

VitòriaEl desgast de la crisi econòmica (que afecta el govern basc del PSE i el govern espanyol del PP) i la fi de l'exclusió política de l'esquerra abertzale (que tornarà al Parlament de Vitòria amb EH Bildu) alteraran diumenge que ve de forma significativa el mapa polític basc. Les darreres enquestes publicades, que van en la línia de la que dissabte va fer pública el govern basc, constaten una àmplia hegemonia del nacionalisme basc. Els sondejos publicats als diaris 'El Correo', de tendència conservadora, i l'abertzale 'Gara' constaten aquesta tendència. Dels 75 escons de la cambra autonòmica (cada província n'escull 25), el PNB en tindria 28, segons 'Gara', i entre 25 i 27, segons 'El Correo'. Ara en tenia 30 i liderava l'oposició. EH Bildu, la coalició que formen Batasuna, EA, Aralar i Alternatiba, faria història: 24 escons segons 'Gara' i 21 escons segons 'El Correo'. El màxim històric d'HB va ser el 1999, amb 14 escons amb la marca Euskal Herritarrok. A l'actual Parlament Aralar té quatre escons i Alternatiba un.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els perjudicats serien el PSE i el PP. Segons el 'Gara' es quedarien amb 12 i 9 escons, respectivament, i segons 'El Correo' entre 15 i 16 uns i 10 els altres. El diari abertzale dóna 1 escó a IU i 1 a UPyD, respectivament, i el diari conservador unes forquilles de 2-3 i 0-1, respectivament. Fins ara, el PSE, amb el lehendakari Patxi López al capdavant, tenia 25 escons, el PP 13, IU 1 i UPyD 1.

stats