ENTREVISTA AL PRESIDENT
Política 01/12/2011

Mas: "A Espanya no hi ha diners per al pacte fiscal"

El president admet, en una entrevista amb la directora de TV3, Mònica Terribas, que el que cal és pactar "el contingut i els terminis" del nou finançament amb Mariano Rajoy

Ferran Casas
2 min

BARCELONAEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquesta nit en una entrevista amb la directora de TV3, Mònica Terribas, que algunes decisions que ha pres per fer quadrar els comptes públics li han "dolgut". Malgrat tot, ha explicat que eren necessàries i que algunes mesures, com ara suprimir l'impost de successions, eren al programa electoral de CiU, "que ja es va fer en temps de crisi". "El nostre programa ja estava fonamentat en l'austeritat", ha afirmat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Terribas ha recordat que també hi havia al programa electoral de CiU algunes mesures, com ara millorar l'atenció sanitària, que no s'han dut a terme. Mas ha recordat que, proporcionalment, salut, seguretat i benestar són els departaments que menys s'han retallat i que el programa "és per a quatre anys i no per a 11 mesos".

En una entrevista en què hi ha hagut un significatiu estira-i-arronsa amb Terribas, que va criticar les retallades del Govern a TV3 de la setmana passada, el president ha afirmat que Catalunya "ha de complir les normes de la UE i no ens podem endeutar indefinidament", i ha admès que a Catalunya "li costa vendre patrimoni públic", tal com pretén el seu executiu per ingressar 1.000 milions el 2012. Mas ha defensat el caràcter "progressiu" d'algunes de les taxes que ha apujat el seu executiu, com ara les de l'aigua o les universitats, i ha demanat el "petit" sacrifici als funcionaris. En tot cas, cal "complir perquè jo vull que siguem un país seriós i no de pandereta", ha afirmat Mas.

El pacte fiscal ha estat un dels altres grans temes de l'entrevista. Mas ha admès que no té calendari per aconseguir-lo, però sí que ha deixat clar que els seus objectius són de màxims, i que passen per "tota la recaptació i seure amb el govern central per pactar un cupo". S'ha negat a admetre que el proper president espanyol, Mariano Rajoy, del PP, hagi tancat les portes al pacte fiscal. "Ara a Espanya no hi ha diners per fer això perquè només hi ha deutes. Anem a pactar continguts i terminis. Això és el que és realista", ha afirmat.

El cap de l'executiu ha presentat el pacte fiscal com la gran fita en autogovern. "El camí que tenim si el pacte fiscal no és possible, el que ens ve és molt més complicat", ha afirmat en relació amb l'autodeterminació.

Quan se li ha preguntat per unes paraules d'Alícia Sánchez-Camacho en el sentit que la retallada a TV3 i la nova llei de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals estaven pactades entre CiU i el PP, el president ho ha negat fins a tres vegades i ha recordat que ell està "obert" a entendre's amb el PSC i amb ERC, també. "De les retallades a aquesta casa, de la qual ens sentim pares, no en pot quedar al marge i així ho ha acceptat per unanimitat el consell d'administració de la CCMA", ha indicat el president.

stats