CONSULTA A L'ANC
Política 01/07/2015

ERC recomana internament el sí a la consulta de l'ANC

La cúpula dels republicans entén que l'Assemblea pretén aplicar els acords segellats el 14 de gener i que passaven per presentar tres candidatures diferenciades

Roger Tugas
3 min
Marta Rovira i Oriol Junqueras, al Consell Nacional d'ERC / CÈLIA ATSET

BarcelonaLa consulta interna que celebrarà aquest cap de setmana l'ANC per decidir com respon a la proposta d'Artur Mas per remarcar el caràcter plebiscitari del 27-S genera dubtes entre els seus adherits davant la complexitat de la pregunta plantejada. Tant que fins i tot l'Assemblea va haver d'aclarir el significat del que se sotmetia a consideració dels seus afiliats. Ara bé, com que la pregunta no respon directament a la petició de Mas –l'impuls d'una llista transversal per part de les entitats sobiranistes–, això provoca dubtes entre alguns membres de l'ANC que també militen a formacions que, com ERC, ja s'havien oposat a la llista única. En concret, la pregunta és:

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Vols que l'ANC busqui les complicitats necessàries amb altres entitats i forces polítiques per impulsar una proposta electoral de la màxima transversalitat, per garantir el caràcter plebiscitari del 27-S que ens porti a la independència de Catalunya?"

Votar 'sí' significa avalar l'impuls de la candidatura unitària? L'Assemblea assenyala que, en realitat, el que pretén és forçar els partits independentistes a acceptar diverses consideracions per blindar el caràcter plebiscitari dels comicis, els quals passen per una marca comuna a les candidatures, punts iguals als programes a favor de la independència, actes conjunts en campanya i un compromís cap a la governabilitat del país i el procés constituent, però també per presentar el "menor nombre de llistes possible que representin la transversalitat de l'independentisme". Quantes són "el menor nombre de llistes possible"? I això implica renunciar a presentar-se per separat CDC, ERC i la CUP, com reclamen republicans i cupaires?

Segons la interpretació que en fa la cúpula d'ERC, el plantejament fet per l'ANC no se situa en contra de la seva estratègia per encarar el 27-S, sinó que precisament avala les reivindicacions que fan els republicans, algunes de les quals pactades entre el seu líder, Oriol Junqueras, i Mas el 14 de gener. CDC i ERC, de fet, ja han firmat un preacord de full de ruta i els republicans aposten per una marca comuna a les candidatures, punts idèntics al programa, començar i acabar la campanya en actes conjunts i tancar un compromís per fer un govern de concentració després de les eleccions.

És per això que, davant els dubtes expressats per alguns militants d'ERC que també formen part de l'ANC sobre què cal fer en la consulta, la cúpula dels republicans ha fet arribar la consigna interna que recomana el sí a la pregunta plantejada. "ERC recomana votar 'sí', que és el sí a les tres llistes pactades en l'acord del 14-G, perquè és la fórmula guanyadora de la independència en vots", exposa el text que es fa arribar als republicans dubtosos i al qual ha tingut accés l'ARA. I és que, segons fonts de la direcció, el partit entén que el que pretén l'ANC "és implementar els acords per fer el 27-S i que es vol "complir la paraula donada" de respectar les llistes separades i, per tant, mantenir "el respecte a allò firmat".

Sigui com sigui, previsiblement hi haurà cert debat a l'hora de llegir el resultat de la consulta de l'Assemblea, si guanya el sí. Els partidaris de la llista única –com l'anterior vicepresident de l'ANC, Jaume Marfany– afirmen que una resposta afirmativa significaria un aval per pressionar en favor de la candidatura transversal que reclama Mas. Ara bé, els simpatitzants d'ERC també hauran optat pel sí i, en canvi, la interpretació que faran del seu vot i del resultat global serà ben diferent.

stats