Política 24/05/2013

ERC es querellarà a l'Argentina contra Espanya per l'afusellament de Lluís Companys

Se sumarà a la causa oberta contra els crims del franquisme a l'Audiència de Buenos Aires

Acn
2 min

BarcelonaEl diputat al Congrés Joan Tardà ha anunciat aquest dijous que es querellarà contra l'estat espanyol per l'afusellament de l'expresident de la Generalitat, Lluís Companys, i ha explicat que els republicans se sumaran a la causa oberta a l'Audiència de Buenos Aires contra els crims del franquisme.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"A l'estat espanyol no ens n'hem sortit i ara hem d'apel·lar no només a la justícia internacional sinó també a la d'altres estats", ha indicat. ERC presentarà a la jutge argentina María Servini la documentació referent als judicis i execucions del president de la Generalitat, Lluís Companys, i dels diputats, alcaldes i regidors del partit i també aportarà proves de l'obstaculització del procés que han estat fent el govern i els tribunals espanyols.

Els republicans catalans pretenen tenir redactada la querella d'aquí un mes, per desplaçar-se fins a Buenos Aires i lliurar-la a la justícia argentina. Tardà ha denunciat el bloqueig del procés per restituir l'honor i anul·lar els judicis sumaríssims del franquisme que durant els més de trenta anys de democràcia han practicat les institucions espanyoles. "Desgraciadament ja estem enterrant els fills de les víctimes, la qual cosa diu poc d'aquesta democràcia, però ho tenen perdut perquè, sortosament, els crims contra la humanitat no prescriuen, i tard o d'hora triomfarà la justícia", ha afirmat.



La diputada d'ERC i advocada Gemma Calvet ha explicat que ''la querella catalana dins la causa argentina obre la porta a la possibilitat que les víctimes del feixisme espanyol puguin trobar en la justícia universal una finestra de veritat, justícia i reparació". Per això, a més d'intentar encausar tots els responsables dels crims del franquisme, ERC intentarà fer el mateix amb tots aquells que hagin contribuït en temps de democràcia a bloquejar l'intent de les víctimes de reparar el seu honor.

Per altra banda, el president del Casal Argentí de Barcelona, Diego Arcos, ha dit que els argentins estan "en deute" amb el poble català i amb l'espanyol per la solidaritat que van tenir amb els refugiats de la dictadura argentina. 
"L'oblit és el triomf dels botxins i dels impunes", ha recalcat Arcos, que ha assegurat que aniran fins al final amb totes les querelles que es presentin a l'Argentina. Arcos ha acusat el rei Joan Carles de ser el darrer responsable jurídic del franquisme, en ser el descendent de Franco com a cap d'Estat, i creu que, si es condemna l'Estat per responsabilitat subsidiària en tot aquest procés, també s'haurà de condemnar el rei, per ser-ne el màxim representant institucional.

stats